greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Σαν παλιό σινεμά... on line.

O ιστοχώρος Movieclips.com φιλοξενεί χιλιάδες κινηματογραφικά αποσπάσματα τα οποία οι χρήστες μπορούν να αναζητούν, να βλέπουν, να σχολιάζουν, καθώς και να τα αποστέλλουν μέσω e-mail.

Θυμάστε εκείνη τη σκηνή που ο «ταξιτζής» Ρόμπερτ Ντε Νίρο ποζάρει ετοιμοπόλεμος μπροστά στον καθρέφτη κι αναρωτιέται εάν «μιλούν σε αυτόν»; ή την άλλη που ο «βρώμικος Χάρι» Κλιντ Ιστγουντ βγάζει πιστόλι και (προ)καλεί «να του φτιάξουν τη μέρα»;
Σαν παλιό σινεμά... on line

Τώρα, μπορείτε να τις απολαύσετε online, σε μορφή streaming, στην οθόνη του υπολογιστή σας με την πολύτιμη βοήθεια εξειδικευμένων ιστοχώρων όπως οι Movieclips.com και Anyclip.com. Λόγος για εξειδικευμένες μηχανές αναζήτησης κινηματογραφικών αποσπασμάτων οι οποίες «προσφέρουν» δωρεάν όχι ολόκληρες ταινίες αλλά «σελιλόιντ με το κομμάτι».

Μόνο στη διαδικτυακή οθόνη του Movieclips.com, το οποίο «βγήκε δοκιμαστικά» στον Ιστό μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη, φιλοξενούνται επί του παρόντος περισσότερα από 12.000 υψηλής ποιότητας ολιγόλεπτα κλιπ (παραγωγές και των έξι μεγάλων χολιγουντιανών στούντιο), τα οποία οι χρήστες της υπηρεσίας δύνανται να αναζητούν, να βλέπουν, να σχολιάζουν, να αποστέλλουν σε άλλους μέσω e-mail, καθώς και να ενσωματώνουν σε πλήθος ιστοχώρων (προσωπικές ιστοσελίδες, blogs, vlogs, Facebook, MySpace, Twitter, Digg κ.ά.) και προγραμμάτων (PowerPoint).

Αναζήτηση
Προς διευκόλυνση των χρηστών, όλες οι διαθέσιμες κινηματογραφικές σκηνές είναι αναζητήσιμες με λέξεις-κλειδιά και πλήρως ταξινομημένες σε 12 λεπτομερείς κατηγορίες με χιλιάδες, ακόμη λεπτομερέστερες, υποκατηγορίες. Χαρακτηριστικά, οι χρήστες μπορούν να φιλτράρουν τις αναζητήσεις τους βάσει μιας εντυπωσιακά πλούσιας γκάμας κριτηρίων (τίτλος ταινίας, είδος ταινίας, ηθοποιός, υποδυόμενος χαρακτήρας, χώρος διεξαγωγής της σκηνής, διάθεση του ήρωα, αναπαριστώμενη πράξη κ.ά.) ενώ όσοι εξ αυτών ενθουσιαστούν τόσο ώστε να θελήσουν να αγοράσουν μια ταινία (ή λοιπά αξεσουάρ σχετικά με αυτήν), μπορούν να το πράξουν μέσω των ειδικών links (σε ηλεκτρονικά καταστήματα όπως τα: Amazon και iTunes) που συνοδεύουν κάθε κλιπ.

Αλλωστε, αυτή η καθαρά «εμπορική χρήση» του Movieclips.com ήταν και ο κύριος λόγος που τα στούντιο του Χόλιγουντ το αγκάλιασαν από την πρώτη κιόλας στιγμή προσφέροντάς του απλόχερα οπτικοακουστικό υλικό. Απώτερος στόχος τους (όπως αναγνωρίζει ο 27χρονος διευθύνων σύμβουλος του Movieclips.com, Ζακ Τζέιμς, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Wall Street Journal): να «αναστήσουν» τις ηλεκτρονικές πωλήσεις και ενοικιάσεις DVD οι οποίες εξακολουθούν να πνέουν τα λοίσθια, χτυπημένες από τον «ιό» των παράνομων downloads.

Κλείνοντας, να σημειωθεί πως το Movieclips.com διατηρεί τα δικά του ηλεκτρονικά «παραρτήματα» και στα: Facebook, YouTube και Twitter, ενώ κάποιες από τις σκηνές που φιλοξενεί, δεν είναι διαθέσιμες στους Ελληνες κυβερνοναύτες εξαιτίας «περιορισμών» εμπορικού χαρακτήρα.

Anyclip.com: Διαθέτει 2.000 κινηματογραφικά κλιπ
Στην ίδια κατηγορία με το Movieclips ανήκει και η μηχανή αναζήτησης κινηματογραφικών αποσπασμάτων Anyclip.com, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στον Ιστό τον περασμένο Μάρτη με μόλις 20 φιλμ και πλέον έχει φτάσει στο σημείο να διαθέτει περί τα 2.000. Παρά τη σχετικά περιορισμένη βιντεοθήκη της, έχει προσελκύσει πολλά θετικά σχόλια και αντιμετωπίζεται ως πολλά υποσχόμενη.

Η απόλυτη κινηματογραφική εγκυκλοπαίδεια
Γνωστή με το ακρωνύμιο IMDb (www.imdb.com), η Internet Movie Database θεωρείται, κατά κοινή ομολογία, η απόλυτη online εγκυκλοπαίδεια του παγκόσμιου κινηματογράφου (αλλά και της τηλεόρασης). Στις ιστοσελίδες της, οι επισκέπτες μπορούν να διαβάζουν κυριολεκτικά τα πάντα (σενάρια, συντελεστές, καστ, κριτικές, προϋ­πολογισμούς κ.ά.) γύρω από περισσότερα από 1,5 εκατ. φιλμ και πάνω από 3,2 εκατ. διασημότητες (ηθοποιούς, σκηνοθέτες κ.ά.), να απολαμβάνουν οπτικοακουστικό υλικό (full-length movies, tv episodes, trailers, clips, indie films, short films), να βαθμολογούν όσα βλέπουν, καθώς και να ανταλλάσσουν απόψεις ή πληροφορίες (discuss and rate, message board) σχετικά με όσα συμβαίνουν στις μεγάλες (αλλά και στις μικρές) οθόνες ολόκληρης της υφηλίου. Ενδεικτικά, μόνο κάτω από το λήμμα «Greece» εμφανίζονταν την περασμένη εβδομάδα 7.661 τίτλοι ταινιών. Σημειω­­τέον πως το IMDb, το οποίο ανήκει στην Amazon, «ομιλεί» εκτός από αγγλικά άλλες 5 γλώσσες, ενώ προσφέρει τις υπηρεσίες του και ως application στο iPhone.

Με 1.150 ταινίες
Το e - στέκι για κάθε φίλο των ντοκιμαντέρ

Δωρεάν, εύχρηστος, λειτουργικός και εντυπωσιακά πλούσιος σε περιεχόμενο, ο ιστότοπος Snagfilms.com αποτελεί ιντερνετικό σημείο αναφοράς για κάθε φίλο των ντοκιμαντέρ. Επί του παρόντος, στις ιστοσελίδες του, οι πολίτες του Διαδικτύου μπορούν να απολαύσουν streaming, από την αρχή μέχρι το τέλος και χωρίς απολύτως καμία χρέωση, περί τα 1.150 ντοκιμαντέρ. Ταξινομημένες σε συνολικά 15 θεματικές κατηγορίες (μουσική, οικολογία, κοινωνία, περιβάλλον, πολιτική, υγεία, ιστορία κ.ά.) και 34 «κανάλια» (National Geographic, Sundance κ.ά.), οι ταινίες του Snagfilms.com έρχονται να καλύψουν κάθε γούστο, ενώ το «φιλτράρισμά» τους γίνεται «παιχνι­­­δάκι» με τη βοήθεια ενός εργαλείου ονόματι Movie Matcher. Να σημειωθεί πως μεταξύ των εν λόγω φιλμ, θα βρείτε και κάποια περισσότερο γνωστά (χαρακτηριστική η περίπτωση του Super Size Me).

Φιλ(μ)ανθρωπίες
Αξια αναφοράς είναι η δυνατότητα (www.snagfilms.com/films/widgets) που δίνει η υπηρεσία στους κυβερνοναύτες να παίρνουν τα ντοκιμαντέρ από τον χώρο της και να τα προβάλλουν οπουδήποτε στον Ιστό (σε άλλα websites, ιστολόγια, social networks κ.α.), ενώ παράλληλα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι επονομαζόμενες «φιλ(μ)ανθρωπίες», τακτική στο πλαίσιο της οποίας συγκεκριμένοι φιλανθρωπικοί σκοποί προωθούνται μέσω ταινιών ανάλογης θεματικής. Κατά τα λεγόμενα των δημιουργών του, το Snagfilms.com προσγειώθηκε στον Ιστό με στόχο να δώσει «βήμα» στα χιλιάδες ντοκιμαντέρ τα οποία δεν καταφέρνουν κάθε χρόνο να αποκτήσουν διανομή στους κινηματογράφους. Κρίνοντας από τη μέχρι τώρα πορεία του, ο ιστότοπος μοιάζει να φέρνει σε πέρας την αποστολή του με επιτυχία. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως τα ντοκιμαντέρ του έχουν μέχρι στιγμής ενσωματωθεί σε περισσότερες από 75.000 άλλες ιστοσελίδες. Τελικά, «το μόνο που λείπει από το Snagfilms.com είναι το ποπ-κορν», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Wall Street Journal».

Από: Γιώργος Σκαφιδάς

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου