greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Για ελλείψεις στην προστασία προσωπικών δεδομένων κατηγορείται η Google.

Αξιωματούχοι από δέκα χώρες ζήτησαν από τη Google να εντείνει τις προσπάθειες της για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. «Αν και ακούμε τις ανακοινώσεις και δηλώσεις εταιρειών όπως η Google ότι υπηρετούν την ιδιωτικότητα των δεδομένων, πολλά νέα τους προϊόντα δεν αντικατοπτρίζουν αυτές τις δηλώσεις», δήλωσε η επίτροπος προσωπικών δεδομένων του Καναδά, Τζένιφερ Στόνταρτ.

Η ίδια επεσήμανε ότι η συνεργασία μιας ομάδας χωρών ο πληθυσμός των οποίων φτάνει τα 375 εκατομμύρια σημαίνει την «κοινή φωνή» προς τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Διαδίκτυο ότι θα πρέπει να υπακούν στους νόμους προσωπικών δεδομένων κάθε χώρας. Η Στόνταρτ ήταν μεταξύ των υπογραφόντων μια κοινής επιστολής προς τον Έρικ Σμιντ, διευθύνοντα σύμβουλο της Google, σε ότι αφορά τις πολιτικές της εταιρείας σε ότι αφορά τα προσωπικά δεδομένα, ειδικότερα σε ότι αφορά την υπηρεσία Buzz. Την επιστολή υπέγραψαν ακόμη αξιωματούχοι της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ισπανίας.

«Ανησυχούμε όλο και πιο έντονα ότι, πολύ συχνά, τα ιδιωτικά δικαιώματα των πολιτών παραμελούνται καθώς η Google διαθέτει νέες τεχνολογικές εφαρμογές», ανέφερε η επιστολή. «Ενοχληθήκαμε από την νέα εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Google Buzz, που δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις θεμελιώδεις αρχές ιδιωτικότητας και δικαίου».

Το Google Buzz προστέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ως υπηρεσία στο Gmail, που διαθέτει 146 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. Κάποιοι χρήστες του Gmail παραπονέθηκαν ότι, χωρίς τη συγκατάθεση τους, εντάχθηκαν σε «κοινωνικά δίκτυα», με βάση τη λίστα επαφών που είχαν στο Gmail, και την υπηρεσία chat. Μάλιστα, η λίστα των ατόμων του κοινωνικού δικτύου που αυθαίρετα δημιουργούνταν, ήταν πολύ εύκολα προσβάσιμη από τον καθένα.

Σχετικά με αυτό το θέμα, η Google εξέδωσε δημόσια απολογία και εφάρμοσε μια σειρά αλλαγών για να αντιμετωπίσει την ευρεία κριτική που δέχτηκε. «Προσπαθούμε πολύ σκληρά να είμαστε προσεκτικοί με τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγουμε και τον τρόπο που τα χρησιμοποιούμε, καθώς και με την ανάπτυξη εργαλείων ελέγχου μέσα στα προϊόντα μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Google σε απαντητικό email προς το Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνονται τα πάντα σωστά σε ποσοστό 100%.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, η Google έχει επανειλημμένα συζητήσει δημόσια τις ανησυχίες των χρηστών σχετικά με το Buzz και δεν έχει κάτι να προσθέσει σε ότι αφορά την επιστολή προς τον Σμίντ. «Αντίθετα, εστιάζουμε στη λειτουργία ενός νέου εργαλείου διαφάνειας, για το οποίο είμαστε ενθουσιασμένοι». Η Google ανακοίνωσε την Τρίτη μια νέα ιστοσελίδα, στην οποία αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια η συχνότητα με την οποία διάφορες χώρες από όλο τον κόσμο ζητούν από την Google να τους δώσει στοιχεία των χρηστών, ή να λογοκρίνει πληροφορίες. Μάλιστα, χώρες που υπέγραψαν την επιστολή προς τον Σμίντ ήταν μεταξύ εκείνων που έχουν ζητήσει από τη Google στοιχεία χρηστών.

Η υπηρεσία Street View της Google έχει αποτελέσει και αυτή αντικείμενο έντονης κριτικής, ως απειλή για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών που εμφανίζονται σε φωτογραφίες της υπηρεσίας. Η επιστολή μάλιστα τονίζει ότι η Google θα πρέπει να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις ώστε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες διαδικτυακές εταιρείες.

«Η ιδιωτικότητα δεν θα πρέπει να παραγκωνίζεται λόγω της βιασύνης για εφαρμογή και χρήση νέων τεχνολογιών», αναφέρει ακόμη η επιστολή. Η Google είναι η δεύτερη διαδικτυακή εταιρεία που ερευνάται από τις αρχές του Καναδά. Πριν από ένα περίπου χρόνο, το Facebook συμφώνησε στην καλύτερη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του, μετά τις κατηγορίες από την καναδική πλευρά, ότι δεν θα πρέπει να διατηρεί στοιχεία των χρηστών όταν εκείνοι απενεργοποιήσουν το προφίλ τους στο κοινωνικό δίκτυο.

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου