greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.

Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Windows Tips: Κάντε τα πιο εύχρηστα.


Πότε είναι εύχρηστο ένα λειτουργικό σύστημα; Όταν λειτουργεί ακριβώς όπως θα θέλατε. Ιδού πώς θα κάνετε τη ζωή σας στα Windows πιο εύκολη και πιο παραγωγική




Έχετε ολοκληρώσει την εργασία σας στα Windows; Μην προσπαθήσετε να κλείσετε όλα τα ανοιχτά προγράμματα ένα προς ένα. Αντίθετα, κλείστε τα όλα μαζί, χρησιμοποιώντας το Close All Windows. Σε αντίθεση με το εικονίδιο Show Desktop που ελαχιστοποιεί όλα τα παράθυρα, το πρόγραμμα Close All Windows (find.pcworld.com/64153) τερματίζει όλες τις ανοιχτές εφαρμογές.



Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα χάσετε την εργασία σας, καθώς, αν κάποιο ανοιχτό έγγραφο χρειάζεται αποθήκευση, το αντίστοιχο πρόγραμμα θα σας ειδοποιήσει σχετικά, όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν κάνατε κλικ στο Χ από το παράθυρό του πάνω δεξιά. Για τη βέλτιστη δυνατή χρήση του Close All Windows δημιουργήστε ένα εικονίδιο συντόμευσης στη γραμμή εργασιών (ή στη γραμμή γρήγορης εκκίνησης, αν χρησιμοποιείτε XP ή Vista).






Οι widescreen οθόνες είναι ιδανικές για να παρακολουθείτε ταινίες και να τοποθετείτε τα παράθυρα το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά μπορείτε να τις αξιοποιήσετε ακόμα περισσότερο. Γιατί να μη μετακινήσετε τη γραμμή εργασιών στο πλάι; Αυτό μπορεί να φαντάζει περίεργο αρχικά (και θα χρειαστείτε κάποιο χρονικό διάστημα για να το συνηθίσετε), αλλά από τη στιγμή που οι σελίδες στο Web, τα αρχεία του Word και πολλά ακόμα έγγραφα εκμεταλλεύονται τον επιπλέον κάθετο χώρο που θα τους δώσετε, αποτελεί μια πολύ καλή λύση.

Τοποθετώντας την taskbar στα αριστερά της οθόνης σας (ή στα δεξιά), ελευθερώνετε κάθετο χώρο για τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε συχνά, ενώ ταυτόχρονα κάνετε έξυπνη χρήση του οριζόντιου χώρου. Κάντε δεξί κλικ σε ένα κενό σημείο της taskbar και απενεργοποιήστε το Κλείδωμα της γραμμής εργασιών (Lock the taskbar). Στη συνέχεια, τραβήξτε την taskbar και σύρετέ τη προς μία από τις δύο πλευρικές πλευρές της οθόνης σας - όταν πλησιάσετε σε μία από αυτές, θα τη δείτε να τοποθετείται στη “γωνιά” της αυτόματα.

Οι χρήστες των Vista θα ήταν προτιμότερο να επεκτείνουν το πλάτος της γραμμής εργασιών (“τραβήξτε” την ελεύθερη πλευρά της) για να βλέπουν τις ετικέτες των ανοιχτών εφαρμογών. Αντίθετα, οι χρήστες των Windows 7 μπορούν να διατηρήσουν το αρχικό πλάτος της taskbar, καθώς το νέο λειτουργικό σύστημα δεν εμφανίζει ως προεπιλογή αντίστοιχες ετικέτες. Όταν έχετε ολοκληρώσει, κάντε και πάλι δεξί κλικ πάνω της και επιλέξτε Κλείδωμα της γραμμής εργασιών (Lock the taskbar) για να την κλειδώσετε στη νέα της θέση.





Τα Windows XP, τα Vista και τα 7 έχουν ένα κοινό σημείο: χρειάζονται επανεκκίνηση έπειτα από την εγκατάσταση νέων updates και patches. Όταν τα Windows επανέλθουν, θα περιμένατε ότι το λειτουργικό σύστημα θα ήταν αρκετά έξυπνο, ώστε να επαναφέρει αυτόματα τα προγράμματα που είχατε ανοικτά πριν από το restart - όπως ακριβώς κάνουν ο Firefox και ο Internet Explorer 8 με τα ανοικτά tabs.

Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει. Ευτυχώς, το δωρεάν πρόγραμμα Cache My Work (find.pcworld.com/64155) αναλαμβάνει αυτή την εργασία. Είναι ιδιαίτερα βολικό όλες εκείνες τις φορές που απομακρύνεστε από τον υπολογιστή σας, για να ανακαλύψετε όταν επιστρέψετε ότι τα Windows έχουν επανεκκινήσει χωρίς να σας ρωτήσουν. Το εργαλείο αυτό δημιουργεί μια “cache” λίστα με όλα τα προγράμματα που τρέχουν εκείνη τη στιγμή.

Επιλέξτε αυτά που θέλετε να επαναφέρετε έπειτα από ένα απρόσμενο restart και κάντε κλικ στο Save (το Cache My Work μπορεί επίσης να επαναφέρει παράθυρα του Windows Explorer, κάτι πολύ βολικό).




Αν έχετε αναβαθμίσει πρόσφατα τα Windows XP σε Windows 7 (είτε με clean install είτε απλώς αλλάζοντας μηχάνημα), θα πρέπει να εγκαταστήσετε από την αρχή όλες τις εφαρμογές σας. Αυτό αναμφισβήτητα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτεί να βρείτε τα CDs με τις εφαρμογές σας, να κατεβάσετε νεότερες εκδόσεις κάποιων εξ αυτών και στη συνέχεια να είστε πάνω από το PC καθώς θα εγκαθιστά τα προγράμματα ένα προς ένα. Υπάρχει άραγε κάποιος πιο εύκολος τρόπος; Και όμως, υπάρχει.

Το Ninite (ninite.com) είναι μία εκπληκτική δωρεάν υπηρεσία, που κατεβάζει και εγκαθιστά αυτόματα όλες τις τελευταίες εκδόσεις πολλών δημοφιλών freeware εφαρμογών. Θα πρέπει, βέβαια, να ψάξετε ανάμεσα στα 70 και πλέον προγράμματα που υποστηρίζει και να επιλέξετε αυτά που καλύπτουν τις ανάγκες σας. Η υπηρεσία διαθέτει τα δημοφιλέστερα προγράμματα κάθε κατηγορίας, όπως είναι ο Firefox, τα iTunes, τα Microsoft Security Essentials, το OpenOffice, το Picasa, το Skype και το Steam. Από τη στιγμή που τα έχετε επιλέξει, κάντε κλικ στο Get Installer για να κατεβάσετε ένα μικρό εκτελέσιμο αρχείο. Τρέξτε το και καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας όσο το Ninite κάνει όλη τη δουλειά.



Το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξαρτάται φυσικά από το πλήθος των εφαρμογών που έχετε επιλέξει. Δοκιμάσαμε την υπηρεσία επιλέγοντας μια σειρά από συνήθη εργαλεία -αλλά και τη δοκιμαστική έκδοση του Office 2007- και η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε σε 10 λεπτά. Το Ninite αποτελεί “must” για όλους τους χρήστες που κάνουν συχνά format στο PC τους, αλλά και γενικότερα για όσους δεν θέλουν να χάνουν άσκοπα χρόνο με το downloading και την εγκατάσταση επιμέρους εφαρμογών.





Ας υποθέσουμε ότι έχετε ασύρματη “κάρτα” δικτύου στο laptop σας, αλλά δεν υπάρχει τρόπος για να συνδεθείτε με το iPod Touch σας ή με κάποιο άλλο PC. Ίσως πάλι να έχετε πληρώσει ήδη για τη Wi-Fi σύνδεση του laptop σας στο δίκτυο ενός ξενοδοχείου και δεν θέλετε να πληρώσετε περισσότερα για να συνδέσετε και άλλες συσκευές. Αυτό που χρειάζεστε είναι το Connectify (find.pcworld.com/64156), ένα έξυπνο utility που μετατρέπει το συνδεδεμένο στο Internet PC σας σε Wi-Fi hotspot.

Από τη στιγμή που θα εγκαταστήσετε το πρόγραμμα, κάντε κλικ στο εικονίδιο του Connectify από το tray, επιλέξτε τον τύπο της σύνδεσης που θέλετε να διαμοιράσετε και στη συνέχεια πληκτρολογήστε ένα όνομα και ένα password για το ασύρματο δίκτυό σας. Εκκινήστε τώρα τις άλλες συσκευές σας και ψάξτε για διαθέσιμα δίκτυα. Συνδεθείτε, εισαγάγετε το password και είστε έτοιμοι.

Σημειώστε, ωστόσο, ότι επειδή το Connectify δεν βρίσκεται ακόμα σε τελική μορφή, μπορεί να μην συνεργάζεται ακόμα όπως θα έπρεπε με όλες τις συσκευές. Στα θετικά συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι όσο το πρόγραμμα είναι σε beta μορφή διατίθεται δωρεάν, ενώ με την ολοκλήρωσή του ίσως να εμφανίζει κάποια διαφημιστικά μηνύματα στην οθόνη σας.

ΠΗΓΗ: www.pcw.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου