greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Φτιάξτε ένα nettop µε τα χαρακτηριστικά που εσείς θέλετε και χρειάζεστε


Μέσα σε πολύ λίγο καιρό τα nettops και τα netbooks έχουν κατακτήσει την αγορά, διότι µε χαµηλό κόστος και ταυτόχρονα µικρό µέγεθος προσφέρουν στους χρήστες τις καθηµερινές και βασικές λειτουργίες ενός σταθερού ή φορητού υπολογιστή. Τόσο η πλοήγηση στο Ιnternet, η χρήση υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης όσο και η χρήση σουίτας γραφείου ή η αναπαραγωγή multimedia είναι εργασίες που εύκολα µπορεί να καλύψει ένα nettop. Έτσι, µπορεί να είναι ο ιδανικός υπολογιστής για κάποιον που δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Τι κάνετε, όµως, όταν οι έτοιµες λύσεις της αγοράς δε σας ικανοποιούν; Φτιάχνετε το δικό σας!

Πλέον, µπορείτε να βρείτε τους Atom "πακέτο" σε ένα motherboard, ώστε το µόνο που χρειάζεται για να δηµιουργήσετε το δικό σας nettop να είναι µνήµη, ένας σκληρός δίσκος και ένα case που θα τα στεγάσει όλα αυτά. Βεβαίως, µπορείτε να προσθέσετε ανάλογα µε το mobo οτιδήποτε άλλο θέλετε όπως και έναν οδηγό Blu-ray, ώστε να έχετε ένα πλήρες media center.

Επιλέγοντας υλικά

Η βάση για το σύστηµά µας είναι το ASRock A330ION [Μακεδονικά Περιφερειακά, 210-4839 151 www.makper.gr]. Είναι ένα mini ITX mobo βασισµένο στο Nvidia ION, µε Intel Dual Core Atom 330. Αυτό του δίνει µια αρκετά πιο ισχυρή κάρτα γραφικών και εποµένως την ικανότητα αναπαραγωγής αρχείων full HD. Σε αυτό βρίσκουµε µια κάρτα PCIe x16 αλλά και 4 SATA θύρες. Εµείς θα χρησιµοποιήσουµε µία για το σκληρό δίσκο και µία δεύτερη για το οπτικό drive. Όµως, διαθέτει και δύο eSATA για σύνδεση εξωτερικών σκληρών και µεταφορά των αρχείων σας. Είναι, δηλαδή, µια ιδανική βάση για ένα nettop.

Χρησιµοποιήσαµε το case JCP MI-101MB [Sun Εlectronics, 2310-700 777 www.sunelectronics.gr], το οποίο διαθέτει ισχυρό τροφοδοτικό αλλά και έξοδο για την PCIe, που προσφέρεται στο motherboard µας. Έτσι, οποιαδήποτε στιγµή µπορούµε να προσθέσουµε µια κάρτα γραφικών, ώστε να έχουµε ακόµα καλύτερες επιδόσεις γραφικών και εποµένως παιχνιδιών. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχετε υπ' όψιν πως και ο επεξεργαστής θέτει περιορισµούς στις δυνατότητες gaming.

Η επιλογή λειτουργικού συστήµατος µπορεί να γίνει ανεξάρτητα από το hardware που έχετε διαλέξει. Ο µόνος περιορισµός ενδεχοµένως να αφορά στην ποσότητα της µνήµης που θέλετε να προσθέσετε, και πιθανόν να έχει επιπτώσεις στο πόσο άνετο θα είναι το σύστηµα και τα απαιτητικά προγράµµατά σας. Τα Windows 7 παραµένουν πάντα η καλύτερη επιλογή για οποιονδήποτε υπολογιστή, λόγω της πληθώρας των εφαρµογών αλλά και της εξοικείωσης των χρηστών µε αυτά. Η εναλλακτική και ανέξοδη λύση είναι να βάλετε µια διανοµή Linux, όπως η Debian [www.debian.org], ακόµα και αν δεν έχετε προηγούµενη επαφή και έτσι σιγά-σιγά από την απλή χρήση να αποκτήσετε τη κατάλληλη εµπειρία. Τα 2GB RAM που επιλέξαµε, είναι υπεραρκετά για κάθε χρήση. Αντίστοιχα, η επιλογή σκληρού δίσκου εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Εφόσον δε σας ενδιαφέρει να αποθηκεύετε αρχεία σε αυτόν, συνδέοντας εξωτερικούς σκληρούς δίσκους, δε χρειάζεται να επενδύσετε σε έναν µεγάλης χωρητικότητας. Μια τυπική σύνθεση δεν ξεπερνά τα €300 [Πίνακας 1], όµως µπορεί να τα ξεπεράσει κατά πολύ εάν προσθέσετε ένα Blu-ray ή έναν πολύ µεγαλύτερο σκληρό δίσκο. Βέβαια, θα έχετε ακριβώς αυτό το οποίο θέλετε, σε αντίθεση µε τις έτοιµες λύσεις της αγοράς.

Συνθέτοντας το puzzle

Τα µικρά cases για υπολογιστές έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες, που αλλάζουν ανάλογα µε την εταιρεία κατασκευής τους [εικ. 1]. Για να ξεκινήσετε, ανοίξτε το πίσω µέρος του case κι έπειτα αφαιρέστε το τροφοδοτικό του, ώστε να έχετε πρόσβαση σε όλο το χώρο του. Κάποια cases έχουν εξωτερικό τροφοδοτικό, ή είναι τοποθετηµένο σε σηµείο που δεν ενοχλεί. Εποµένως, ανάλογα µε τη δική σας επιλογή, αυτό το βήµα δεν είναι απαραίτητο. Η επόµενη κίνηση είναι να τοποθετήσετε το µεταλλικό πλαίσιο που θα βρείτε στη συσκευασία του mobo, για τις θύρες του τελευταίου. Η τοποθέτηση είναι απλή και δε χρειάζονται εργαλεία, µόνο λίγη πίεση για να σφηνώσει σωστά, χωρίς όµως να το λυγίσετε [εικ. 2].

Σε αυτό το σηµείο θα τοποθετήσουµε το motherboard στη θέση του. Αυτό µπορεί να γίνει µόνο σέρνοντάς το από το πλαϊνό µέρος του κουτιού προς τα µέσα. Ανάλογα µε το πώς είναι σχεδιασµένο το case, µπορεί να χρειαστεί να τοποθετήσετε πρώτα το σκληρό δίσκο για µεγαλύτερη ευκολία. Συνδέστε όλα τα καλώδια που έχει το case, σύµφωνα µε τη σήµανσή τους αλλά και τη θέση τους στο mobo. Αργότερα, που θα έχετε βάλει το τροφοδοτικό στη θέση του, θα είναι δύσκολη η τοποθέτησή τους. Εκµεταλλευτείτε τη διαµόρφωση του case για την καλύτερη τοποθέτηση και τακτοποίηση των καλωδίων, ώστε να µην εµποδίζουν τη ροή του αέρα αλλά και για περισσότερη τάξη [εικ. 3]. Η τοποθέτηση των µνηµών είναι απλή υπόθεση, όπως και του σκληρού δίσκου [αλλά και του καλωδίου του], αν και µας δυσκόλεψαν λίγο οι βίδες στην πίσω πλευρά, όπου δεν υπάρχει χώρος για να κινηθούν τα δάκτυλά µας. Η τελευταία κίνηση πριν κλείσετε το case είναι να βάλετε το τροφοδοτικό στη θέση του και τα καλώδια τροφοδοσίας στο motherboard, και το σκληρό δίσκο. Είστε έτοιµοι για εγκατάσταση λειτουργικού!


ΠΗΓΗ: pc magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου