greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.

Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Υπολογιστές σε μέγεθος... κινητού

Οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας διαθέτουν πολλές δυνατότητες σε σχέση με το παρελθόν, ενώ και εταιρείες του Διαδικτύου προσφέρουν στους χρήστες πλήθος πρόσθετων υπηρεσιών όπου κι αν βρίσκονται.

Μερικές φορές η τεχνολογία εξελίσσεται ταχύτερα απ’ όσο περιμένουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Ιδίως στον χώρο των κινητών, η ταχύτητα της εξέλιξης μοιάζει ιδιαίτερα εντυπωσιακή αν συγκρίνει κανείς τις δυνατότητες των συσκευών πριν από μερικά χρόνια με τις σημερινές. Πλέον, τα κινητά έχουν εξελιχθεί σε φορητούς υπολογιστές, όμως, οι κατασκευαστές αλλά και εταιρείες του Διαδικτύου, όπως η Google, επιθυμούν να μετατρέψουν το κινητό τηλέφωνο στην απόλυτη συσκευή ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, επικοινωνίας κλπ.

Για παράδειγμα, δεν είναι απαραίτητο πλέον να αναζητήσεις πληροφορίες για ένα θέμα μόνο όταν βρίσκεσαι μπροστά στον υπολογιστή σου. Μπορείς να το κάνεις και μέσα από το κινητό σου, καθώς η Google έχει δημιουργήσει ειδικές εκδόσεις της μηχανής αναζήτησής της για τις πιο γνωστές πλατφόρμες κινητών τηλεφώνων.

Επιπλέον, έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, καθιστώντας εφικτές τις αναζητήσεις μέσω εικόνων. Ετσι, αν κάποιος είναι π.χ. στο Παρίσι και δεν ξέρει ποιο είναι το κτίριο μπροστά στο οποίο βρίσκεται, μπορεί να το φωτογραφίσει και να αναζητήσει πληροφορίες γι' αυτό μέσω της εικόνας του!

Επιπλέον, σε ένα εστιατόριο αν κάποιος δεν γνωρίζει τη γλώσσα στην οποία είναι γραμμένος ο κατάλογος μπορεί να τραβήξει μία φωτογραφία και στη συνέχεια να τη μεταφράσει μέσω του Google Translate. Η μετάφραση δεν είναι πάντα ακριβής, αλλά σε γενικές γραμμές ο χρήστης μπορεί να πιάσει το νόημα.

Νέες τάσεις
Μία από τις νέες τάσεις που αναμένονται στο άμεσο μέλλον είναι η παροχή υπηρεσιών με βάση την τοποθεσία που βρίσκεται ο χρήστης, τα επονομαζόμενα και location-based services (LBS). Στην προκειμένη περίπτωση, οι πάροχοι υπηρεσιών εκμεταλλεύονται τους ενσωματωμένους GPS δέκτες των συσκευών ώστε να προσαρμόσουν τις υπηρεσίες τους στην τοποθεσία του χρήστη. Ετσι, αν αναζητά κάποιος βενζινάδικο, θα του «επιστρέψουν» στην αναζήτηση μόνο όσα βρίσκονται σε απόσταση 2 χλμ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τέτοιου είδους υπηρεσίες προσφέρονται ήδη στην Ελλάδα.

Από ψηφιακές μηχανές μέχρι... βιντεοπροβολείς

Οι λειτουργίες που είναι διαθέσιμες στα κινητά τηλέφωνα έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν. Πριν από δέκα χρόνια, τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνταν μόνο για επικοινωνία. Στη συνέχεια απέκτησαν ενσωματωμένες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές, δυνατότητα αναπαραγωγής και λήψης video, ραδιοφωνικό δέκτη, MP3 player.

Πλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παιχνίδια, για αποστολή και λήψη ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mail) ή ακόμα και για «σερφάρισμα» στο Διαδίκτυο. Πρακτικά, ελάχιστα πράγματα μπορεί να κάνει ένας φορητός υπολογιστής τα οποία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει κάποιος μέσω ενός κινητού τηλεφώνου. Ακόμη και ως βιντεοπροβολέας μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς ξεκίνησαν να παρουσιάζονται οι πρώτες συσκευές που διαθέτουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, όμως, είναι πως όλα αυτά τα προηγμένα χαρακτηριστικά ενσωματώνονται σταδιακά ακόμα και σε χαμηλότερου κόστους συσκευές κινητών τηλεφώνων, οι οποίες είναι περισσότερο προσιτές στο ευρύ κοινό.

Προβληματίζει το μικρό μέγεθος της οθόνης

Το σημαντικότερο πρόβλημα που παρουσιάζεται συνήθως στα κινητά τηλέφωνα όταν γίνεται χρήση των νέων υπηρεσιών είναι η «δύσκολη» εισαγωγή και προβολή των δεδομένων. Γι’ αυτό τους τελευταίους μήνες βλέπουμε όλο και μεγαλύτερου μεγέθους φορητές συσκευές οι οποίες υπόσχονται στους καταναλωτές πιο εύκολη «ανάγνωση» δεδομένων. Οι οθόνες με διαγώνιο 3,5 - 3,7 ιντσών θεωρούνται πλέον σχετικά μικρές.

  • Το Google Latitude δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκονται οι φίλοι και οι συνεργάτες τους.
Από: Δημήτρης Μαλλάς
ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου