greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010


Λυπούμαστε αλλά λόγω εξεταστικής το blog δεν θα δημοσιεύσει καινούργιες αναρτήσεις μέχρι 25 ιουνίου.Ευχηθέιτε μας καλή τύχη.

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Oxι άλλη σκόνη!!!!!

Κρατήστε τον χειρότερο εχθρό των ηλεκτρονικών κυκλωµάτων µακριά από το PC σας

Η δοµή και ο σχεδιασµός των cases των σηµερινών ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως και γενικότερα οι ιδιότητες των ηλεκτρονικών εξαρτηµάτων, τους κάνουν ευάλωτους στο περιβάλλον τους. Ειδικά όταν υπάρχουν υψηλές ανάγκες ψύξης, εφόσον µιλάµε για ένα σύγχρονο PC µε ισχυρό επεξεργαστή αλλά και κάρτα γραφικών. Αυτό άµεσα οδηγεί στην ανάγκη για µεγαλύτερη ροή αέρα από το εσωτερικό του µε την προσθήκη, βέβαια, των κατάλληλων ανεµιστήρων. Εδώ έρχεται και κάνει αισθητή την παρουσία του ο παράγοντας σκόνη. Όσο περισσότερος αέρας περνά µέσα από ένα PC, τόσο πιο εύκολα µπορεί να συσσωρευτεί σκόνη µέσα σε αυτό, και συνεπώς να προκαλούνται αρκετά προβλήµατα όπως, για παράδειγµα, να αυξάνεται ο θόρυβος από τους ανεµιστήρες [που µπλοκάρουν σιγά-σιγά] και να µην υπάρχει η καλύτερη δυνατή ψύξη από το ρεύµα αέρα που δηµιουργείται. Επειδή, λοιπόν, το να ανοίγετε συχνά το PC για να το "ξεσκονίζετε", είναι τουλάχιστον χρονοβόρα, κουραστική και βαρετή διαδικασία, µπορείτε να δηµιουργήσει µια ασπίδα προστασίας από τη σκόνη και τα υπόλοιπα σωµατίδια [τρίχες κτλ.] που µεταφέρονται µέσω του αέρα. Έτσι, όχι µόνο θα χρειάζεται λιγότερη "συντήρηση", αλλά όλο το σύστηµα θα βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, µε τον λιγότερο απαιτούµενο κόπο, σε βάθος χρόνου. Ιδιαίτερα, λοιπόν, εάν στην περιοχή σας αντιµετωπίζετε ιδιαίτερο πρόβληµα, η τοποθέτηση φίλτρων είναι µονόδροµος για ένα καθαρό και υγιές PC.

Αυτοσχεδιάζοντας

To πρόβληµα σε αυτή τη διαδικασία είναι πως δεν υπάρχουν διαθέσιµα φίλτρα στο εµπόριο, λόγω της διαφορετικής σχεδίασης των cases των υπολογιστών [εικ. 1]. Έτσι, πρέπει να σχεδιαστεί µια λύση εύκολη στην κατασκευή µε οικονοµικά υλικά που να µπορεί κανείς να βρει χωρίς ψάξιµο στα τοπικά καταστήµατα. Η επιλογή µας για το "φίλτρο" είναι ίσως προφανής και δεν είναι άλλη από ένα φίλτρο απορροφητήρα. Το κόστος του είναι πολύ µικρό, κάτω του €1, και η µεγάλη επιφάνειά του µπορεί να κοπεί στις διαστάσεις που θέλουµε και να χρησιµοποιηθεί για πολλά χρόνια ή σε πολλούς υπολογιστές. Το πρόβληµα πλέον εντοπίζεται στο πώς θα τοποθετήσουµε ένα τέτοιο υλικό στο case του υπολογιστή µας, και ιδιαίτερα στις εισόδους αέρα διαφορετικών µεγεθών. Η ιδέα που είχαµε για την εγκατάσταση του φίλτρου µας, ήταν να δηµιουργήσουµε ένα πλαίσιο, τύπου "κάδρο", το οποίο θα διευκολύνει τόσο την τοποθέτησή του όσο και την αλλαγή του, όταν το φίλτρο έχει ολοκληρώσει το χρόνο ζωής του. Για να φτιάξουµε το κάδρο αυτό, χρησιµοποιήσαµε τους πλαστικούς διαδρόµους, οι οποίοι έχουν φτιαχτεί για να κρεµάµε αφίσες.
Η διατοµή τους είναι ιδανική, µε µεγάλο κενό από τη µια πλευρά, όπου κανονικά τοποθετείται το πλαστικό πιαστράκι που ακουµπά µε το καρφί στον τοίχο. Αρχικά µετρήστε τις εξωτερικές διαστάσεις της εισόδου στο case [εικ. 2]. Πάρτε το πλαστικό και κόψτε το σε 4 κοµµάτια, ένα για κάθε πλευρά. Προσθέστε δύο εκατοστά στο µήκος κάθε κοµµατιού, ώστε να µπορείτε να κόψετε "τα φάλτσα", δηλαδή να δηµιουργήσετε ένα σωστό κάδρο που να αγκαλιάζει όλο το φίλτρο. Θυµηθείτε πως η πλευρά µε το µεγάλο κενό θέλουµε να είναι προς τα µέσα.

Τοποθέτηση

Όταν τα κοµµάτια ταιριάζουν ακριβώς, δηµιουργούν ένα παραλληλόγραµµο, το οποίο περικλείει πλήρως το άνοιγµα στο case [εικ. 3]. Κολλήστε µε ταινία διπλής όψης τα 3 από τα 4 κοµµάτια αυτά, ώστε να είναι σταθερά πάνω στο case. Με την ταινία το case σας δε θα πάθει τίποτα, και ταυτόχρονα µπορείτε να βάζετε και να βγάζετε το τέταρτο κοµµάτι για να αλλάζετε το φίλτρο. Κόψτε το φίλτρο στις αρχικές διαστάσεις που είχατε µετρήσει προσθέτοντας µισό εκατοστό και καλύψτε τις άκρες του µε χαρτοταινία ή µονωτική ταινία [εικ. 4]. Πλέον µπορείτε να τοποθετήσετε το φίλτρο από την ανοικτή πλευρά του κάδρου και να κολλήσετε το τελευταίο κοµµάτι [εικ. 5]. Αν σας δυσκολεύει στην τοποθέτηση, µπορείτε να κόψετε λίγο τις γωνίες του. Επαναλάβετε για κάθε άνοιγµα του case που δε διαθέτει πάνω του ανεµιστήρα.

Ο αντίλογος του φίλτρου

Στον αντίποδα των παραπάνω, υπάρχουν δύο αρνητικές επιπτώσεις που µπορεί να έχει αυτή η διαδικασία στο PC σας. To πρώτο είναι καθαρά αισθητικό, καθώς ανάλογα µε το case αλλά και τις επιλογές σας στα υλικά που θα χρησιµοποιήσετε, το αποτέλεσµα ενδεχοµένως να µην είναι όµορφο οπτικά, γεγογονός που σίγουρα δε θα αρέσει στους pcmagες.

Το δεύτερο, πιο πρακτικό, και ίσως περισσότερο σηµαντικό, είναι πως µε την προσθήκη φίλτρων µειώνεται κατά κάποιο ποσοστό η ροή του αέρα [αφού το φίλτρο αποτελεί εν µέρει ένα φυσικό εµπόδιο σε αυτήν]. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο οι χρήστες που τοποθετούν φίλτρα στο PC τους, παρατηρούν µια µικρή αύξηση της θερµοκρασίας του case τους, που δεν ξεπερνά τους 3-4°C.

Αν αντιµετωπίσετε ήδη πρόβληµα µε τις θερµοκρασίες των υποσυστηµάτων σας, τότε ίσως θα έπρεπε να αλλάξετε πρώτα τους ανεµιστήρες ή και το τροφοδοτικό σας, γιατί οποιαδήποτε αύξηση, όσο µικρή και αν είναι, θα δηµιουργήσει προβλήµατα στη λειτουργία του υπολογιστή σας.
Σίγουρα, όµως, θα διατηρήσετε το PC σας καθαρό.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Νέο stepping για επεξεργαστές της Intel

Τον περασμένο Ιανουάριο, η Intel ανακοίνωσε μια σειρά επεξεργαστών για desktop συστήματα, οι οποίοι κατασκευάζονται με βάση την τεχνολογία των 32 νανομέτρων. Οι Pentium G6950, Core i3-530, i3-540, i5-650, i5-660, i5-661 και i5-670 ολοκληρώνουν μέσα στο επόμενο διάστημα την πρώτη φάση του κύκλου τους και αναμένεται να περάσουν πολύ σύντομα από το stepping C-2 στο K-0.

Τα K-0 chips είναι pin compatible με τα C-2 και απαιτούν BIOS update για να λειτουργήσουν σωστά. Οι αλλαγές που φέρνει το νέο stepping είναι οι εξής:

  • New S-spec and MM numbers for the converting products
  • Extended CPUID will change from 0x00020652 to 0x00020655
  • Host RevID will change from 0x12 to 0x18
  • Adds Processor Context ID (PCID) support

Οι Core i θα κυκλοφορήσουν με το νέο stepping στις 5 Ιουλίου, ενώ ο Pentium G6950 θα κάνει ντεμπούτο στις 23 Αυγούστου.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Χωρίς Firefox οι επόμενες Ubuntu;

Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με το Linux και την Ubuntu, γνωρίζουν ότι ο Firefox είναι ο default web browser στη δημοφιλή διανομή της Canonical. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι Ubuntu και Firefox θα βαδίζουν για πάντα μαζί. Αν, μάλιστα, πιστέψουμε τις φήμες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, δεν αποκλείεται πολύ σύντομα να έχουμε τροποποιήσεις στη βασική εγκατάσταση της διανομής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Canonical θα δοκιμάσει τον Chrome -ή μάλλον τον Chromium- της Google στην επερχόμενη έκδοση της Ubuntu για netbooks. Αυτό, πάντως, δε σημαίνει ότι θα εγκαταλειφθεί σίγουρα ο Firefox, είναι όμως μια σαφής ένδειξη ότι η Canonical εξετάζει και άλλες λύσεις. Ακόμα κι αν επιλεγεί τελικά ο browser της Google, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η αλλαγή αυτή θα ισχύσει και στη desktop έκδοση της διανομής.

Το μεγάλο όπλο του Firefox ήταν πάντα τα add-ons, ένας χώρος στον οποίο υπολείπεται σημαντικά ο Chrome. Βέβαια, αυτό έχει ήδη ξεκινήσει να αλλάζει, καθώς ο αριθμός των επεκτάσεων για τον Chrome αυξάνεται διαρκώς.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Η Google ομολογεί ότι συγκέντρωνε προσωπικά δεδομένα χρηστών μέσω του Street View

Οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν πρόσφατα να διενεργήσουν μια έρευνα σχετικά με τη δραστηριότητα των οχημάτων που χρησιμοποιεί η Google για την υπηρεσία Street View. Αρχικά, η Google υποστήριξε ότι τα οχήματά της πράγματι συλλέγουν στοιχεία από τις μη προστατευόμενες Wi-Fi συνδέσεις, τα οποία όμως περιορίζονται στο SSID και τη MAC address και όχι σε προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Όπως αποδεικνύεται, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Η εταιρεία παραδέχτηκε τελικά ότι τα οχήματά της συνέλλεξαν και στοιχεία που δεν έπρεπε, όπως emails και λίστες με τα sites που επισκέπτεται ο χρήστης του Internet. Η Google ισχυρίζεται ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία συγκεντρώθηκαν κατά λάθος και δεν είναι στην πολιτική της να συλλέγει προσωπικά δεδομένα. Η εταιρεία δεσμεύεται τώρα να διαγράψει τα επίμαχα στοιχεία και υπογραμμίζει ότι δεν τα έχει χρησιμοποιήσει πουθενά.

Η Google έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο κυβερνήσεων και φορέων που εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τις πρακτικές της σε ό,τι έχει να κάνει με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Η ομολογία της για τη συλλογή δεδομένων στο πλαίσιο της χαρτογράφησης αναμένεται να αποτελέσει αφορμή για σφοδρή κριτική από όσους αμφισβητούν τις προθέσεις της

ΠΗΓΗ: e-pcmag,timesonline

Έρχονται νέες κάρτες από την Nvidia

Μετά τις GeForce GTX 470 και 480, η Nvidia στρέφει το ενδιαφέρον της στη μεσαία και χαμηλή κατηγορία των καρτών γραφικών. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η εταιρεία θα παρουσιάσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού δύο νέα chips, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για κάρτες που θα προσφέρουν ικανοποιητικές επιδόσεις σε τιμές που δεν θα προκαλούν δέος.

Το chip GF106 αναμένεται να τροφοδοτήσει τη mainstream αγορά, αντικαθιστώντας τις κάρτες που βασίζονται στο πεπαλαιωμένο G92. Η κατανάλωση κινείται στην περιοχή των 75 watts, αν και δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες. Παράλληλα, θα κυκλοφορήσει και η GPU GF108, η οποία θα απασχολήσει το entry-level κομμάτι της αγοράς. Μέχρι νεοτέρας, υποστηρίζει μνήμες GDDR3 και GDDR5 και διαθέτει 128-bit memory interface.

Βέβαια, όλα αυτά δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως από την Nvidia, οπότε τα μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

BioWare: Το Final Fantasy XIII δεν είναι RPG

Το χάσμα ανάμεσα στα Δυτικά και στα Ανατολικά RPGs ήταν πάντα αρκετά μεγάλο, αλλά οι δύο πλευρές φρόντιζαν να κοιτάζουν το δικό τους στρατόπεδο. Αυτό δεν συμβαίνει πλέον, καθώς ο διευθυντής του τμήματος σεναρίου της BioWare Austin, Daniel Erickson, θεωρεί ότι το Final Fantasy XIII δεν είναι RPG.

Μιλώντας στο Strategy Informer, ο Erickson δήλωσε τα εξής: “Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε ένα J μπροστά, αλλά δεν είναι RPG. Δεν έχεις τη δυνατότητα επιλογής των πράξεών σου, δεν δημιουργείς χαρακτήρα, δεν ζεις τον χαρακτήρα σου… Δεν ξέρω τι είναι αυτού του είδους τα παιχνίδια – adventure games ίσως; Πάντως δεν είναι RPGs.”

Οι παραπάνω λέξεις ήρθαν ως απάντηση σε μια ερώτηση που αφορούσε το Star Wars: The Old Republic και στο κατά πόσο το σενάριο αποτελεί σημαντικό στήριγμα του επερχόμενου MMORPG της BioWare, αλλά και στο κατά πόσο η έλλειψη ενός καλού gameplay που να στηρίζει το σενάριο επηρεάζει ένα παιχνίδι, όπως συνέβη με το Final Fantasy XIII. Αναμφίβολα είναι ένα ενδιαφέρον σχόλιο που τονίζει την αντιπαράθεση που προκάλεσε η πιο πρόσφατη έκδοση της σειράς που παραδοσιακά θεωρείται ότι χαρακτηρίζει το τι είναι ένα RPG.

Δεν έχει νόημα να μπούμε σε μια αντιπαράθεση για τον ορισμό ενός RPG, αλλά ακόμα και η Square Enix είχε δηλώσει κάποτε στο 1up ότι το Final Fantasy XIII δεν σχεδιάστηκε στα πρότυπα ενός RPG. Το Final Fantasy XIII είναι ο μοναδικός τίτλος της σειράς Final Fantasy που μοιάζει να απομακρύνεται από ένα μεγάλο μέρος του hardcore κοινού που κάποτε θα το στήριζε με όλο του το πάθος. Αν μας ρωτούσατε πριν από λίγα χρόνια αν πιστεύαμε πως θα συνέβαινε ποτέ αυτό, η απάντησή μας θα ήταν σίγουρα αρνητική. Πως αλλάζει ο καιρός τα πράγματα


ΠΗΓΗ: pc master

Ιός που υπονομεύει προσωπικούς λογαριασμούς email κάνει νέα είσοδο στο TOP 10 Απριλίου

Η διάδοση κακόβουλου κώδικα αυξήθηκε πάλι το μήνα Απρίλιο και οι εγκληματίες φαίνεται ότι εστιάζουν κυρίως στις κενά ασφαλείας των προγραμμάτων PDF. Αυτά είναι τα δύο βασικά αποτελέσματα της μηνιαίας αναφοράς της GData. Τον Απρίλιο ο ιός "JS:Pdfka-OE" βρέθηκε στην κορυφή των δέκα πρώτων απειλών. Καινούργια υψηλή είσοδο για αυτό το μήνα έκανε ο ιός "Win32:Rodecap" [Trj] που είναι ειδικά σχεδιασμένος να υπονομεύει γνωστές υπηρεσίες οnline, όπως το Yahoo, το Hotmail και το Google Mail.

"Η εκμετάλλευση των κενών ασφαλείας σε προγράμματα του υπολογιστή είναι μια επιτυχής μέθοδος μόλυνσης του συστήματος. Όσο μεγαλύτερη είναι η κυκλοφορία μιας εφαρμογής, τόσο μεγαλύτερο κίνητρο δίνεται στους δημιουργούς ιών να εκμεταλλευτούν τα κενά ασφαλείας", εξηγεί ο Ralf Benzmüller, διευθυντής των εργαστηρίων ασφαλείας της GData.

"Μία άλλη συχνή απειλή που πολλές φορές παραβλέπουμε είναι η λειτουργία Αυτόματης Εκτέλεσης (Autorun). Υπάρχει μια μεγάλη συλλογή από ιούς που χρησιμοποιεί αυτή τη λειτουργία. Ένα παράδειγμα είναι το Worm.Autorun.VHG που χρησιμοποιεί το Autorun για να διαδοθεί μέσω USB flash sticks ή εξωτερικών σκληρών δίσκων. Όσοι δεν χρειάζονται οπωσδήποτε αυτή τη λειτουργία του Autorun, θα πρέπει να την απενεργοποιήσουν, για να μείνουν ήσυχοι."

Τα αρχεία PDF συνήθως αποτελούν αθώα αρχεία και συνεπώς υπάρχουν στους περισσότερους υπολογιστές εγκατεστημένα προγράμματα ανάγνωσης PDF. Ωστόσο, η λειτουργία JavaScript μετατρέπει ένα PDF σε δυνάμει επικίνδυνο αρχείο: Ένα JavaScript στο Acrobat που είναι ενσωματωμένο στο PDF, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και ετοιμάζεται για επιθέσεις, ή περιέχει από μόνο του κενά ασφαλείας, που χρησιμοποιούνται από τους εγκληματίες για να τρυπώσουν με κακόβουλο κώδικα μέσα σε αυτά.

Όποτε και όπου είναι εφικτό, η λειτουργία συμβατότητας JavaScript στο πρόγραμμα ανάγνωσης PDF πρέπει να απενεργοποιείται. Ένα άλλο σημαντικό μέτρο είναι να κρατάτε το πρόγραμμα ανάγνωσης PDF ενημερωμένο, κατεβάζοντας και εγκαθιστώντας τα updates του τακτικά, ώστε να προστατεύεστε από τους νέους ιούς και τις επιθέσεις τους.

Μεθοδολογία

Η πρωτοβουλία ΜΙΙ (Malware Information Initiative) εστιάζει στην υποστήριξη της δικτυακής κοινότητας και κάθε χρήστης των λύσεων ασφαλείας της GData μπορεί να συμμετάσχει σ' αυτήν την πρωτοβουλία. Το μόνο που απαιτείται είναι να ενεργοποιηθεί αυτή η λειτουργία μέσα από την εφαρμογή της GData. Στη συνέχεια αποστέλλονται τα δεδομένα επιτυχών αντεπιθέσεων στους ιούς, πάντα διατηρώντας την ανωνυμία του χρήστη, στα εργαστήρια της GData (SecurityLabs), όπου οι πληροφορίες συγκεντρώνονται και αξιολογούνται στατιστικά.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Ηχηρό χαστούκι για το LimeWire από δικαστήριο των ΗΠΑ

Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, η RIAA (Recording Industry Association of America) κατέθεσε μήνυση στην αμερικάνικη δικαιοσύνη κατά του LimeWire, κατηγορώντας το για παράνομη διακίνηση υλικού που προστατεύεται από τη νομοθεσία. Έπειτα από μια μακρά διαδικασία, το δικαστήριο εξέδωσε τελικά την απόφασή του, η οποία συνιστά κόλαφο για τη γνωστή υπηρεσία διαμοιρασμού αρχείων.

Η δικαστής Kimba Wood απεδέχθη τους ισχυρισμούς της RIAA, όπως φαίνεται και από το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης. Η Wood αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι δημιουργοί του LimeWire βοηθούσαν πράγματι τους χρήστες να παραβιάζουν τη νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το πρόστιμο αναμένεται να είναι πολύ βαρύ και κατά πάσα πιθανότητα θα υπερβαίνει το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε η σουηδική δικαιοσύνη στο Pirate Bay πριν από ένα χρόνο.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Οι πρώτες φήμες για τον επεξεργαστή του iPhone 4G

Λίγες εβδομάδες μετά το περιστατικό με το χαμένο iPhone 4G στην Καλιφόρνια, η Apple βρέθηκε και πάλι σε δύσκολη θέση, όταν ένα prototype του νέου iPhone εμφανίστηκε σε μια ιστοσελίδα με έδρα το Βιετνάμ. Οι άνθρωποι που το παρέλαβαν εκεί το έκαναν φύλλο και φτερό, δίνοντας στοιχεία για το hardware και πιο συγκεκριμένα για τον επεξεργαστή που αποτελεί τη βάση του επόμενου iPhone.

Φυσικά, πρόκειται για ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, τις οποίες μεταφέρουμε με επιφύλαξη. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις φωτογραφίες που ανήρτησαν στη σελίδα οι Βιετναμέζοι, το νέο iPhone έχει επεξεργαστή που μοιάζει πολύ με τον A4 του iPad. Σε περίπτωση που το iPhone είναι τελικά εξοπλισμένο με τον A4, οι επιδόσεις του θα πρέπει να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Δεν αποκλείεται, πάντως, να πρόκειται για μια ελαφρύτερη έκδοση του A4, έτσι ώστε να χωράει στο μικρότερο σασί του iPhone.

Ο A4 είναι ένα system-on-a-chip (SOC) και εκτός από τον κεντρικό επεξεργαστή περιλαμβάνει τα γραφικά και τον memory controller. Το επικρατέστερο σενάριο λέει ότι ο A4 σχεδιάστηκε από την Intrinsity, την οποία εξαγόρασε πρόσφατα η Apple, και υλοποιήθηκε από τη Samsung.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Διογκώνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς το Ψηφιακό Σύμπαν

Η εταιρεία IDC έδωσε στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της για το Ψηφιακό Σύμπαν, δηλαδή για το συνολικό όγκο των ψηφιακών δεδομένων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC, το Ψηφιακό Σύμπαν θα ξεπεράσει μέχρι το τέλος του 2010 τα 1,2 zettabytes, δηλαδή πάνω ένα δισεκατομμύριο terabytes. Να σημειωθεί ότι στο τέλος του 2009 ο όγκος του Ψηφιακού Σύμπαντος υπολογίστηκε στα 0,8 zettabytes.

Η εκτίμηση αυτή σημαίνει ότι τα ψηφιακά δεδομένα θα αυξηθούν περισσότερο από 50% μέσα στη χρονιά που διανύουμε. Ο ρυθμός αύξησης προκαλεί δέος, ωστόσο υπάρχει λογική εξήγηση. Η συνεχής διάδοση των multimedia αρχείων, καθώς και σταδιακό πέρασμα των παραδοσιακών ΜΜΕ στη νέα εποχή (π.χ. ψηφιακή τηλεόραση) ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την έκρηξη των ψηφιακών δεδομένων.

Είναι δε τέτοια η τάση, που οι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2020 θα έχουμε 44 φορές περισσότερα ψηφιακά δεδομένα απ' όσα έχουμε αυτή τη στιγμή. Για να δώσουν μια σχετική τάξη μεγέθους, οι αναλυτές λένε ότι τα 1,2 zettabytes του 2010 θα μπορούσαν να απεικονιστούν ως μια στίβα από DVD γεμάτα δεδομένα, η οποία θα κάλυπτε δύο φορές την απόσταση από τη Γη στη Σελήνη, δηλαδή περίπου 760 χιλιάδες χιλιόμετρα. Μέχρι το 2020, η στίβα αυτή θα έχει καλύψει τη μισή απόσταση ανάμεσα στη Γη και την Άρη.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα της IDC είναι η διαπίστωση ότι το 75% του ψηφιακού σύμπαντος αποτελείται από αντίγραφα δεδομένων που υπάρχουν ήδη. Με άλλα λόγια, μόνο το 25% είναι μοναδικά (unique) δεδομένα.

Όσον αφορά την αντιστοιχία με τον πληθυσμό της Γης, σε κάθε κάτοικο του πλανήτη αντιστοιχούν περίπου 176 gigabytes δεδομένων, επί συνόλου 1,2 zettabytes που εκτιμώνται για το 2010.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Hulu: "Δεν ταιριάζει στη web TV το HTML5"

Η γνωστή υπηρεσία TV streaming Hulu δε φαίνεται να έχει σε μεγάλη εκτίμηση τις ικανότητες του HTML5, τουλάχιστον για την ώρα. Η υπηρεσία διέθεσε πρόσφατα τη νέα έκδοση του player που αναπτύσσει, ο οποίος βασίζεται στο ActionScript της Adobe. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της εταιρείας άδραξε την ευκαιρία και δήλωσε ότι το HTML5 δεν είναι ακόμη έτοιμο για να διαχειριστεί τις απαιτήσεις της web TV.

Ο Eugene Wei είπε ότι το Hulu έχει κάποιες συγκεκριμένες απαιτήσεις από τον player που χρησιμοποιεί, υπονοώντας ότι αυτές δεν καλύπτονται από το HTML5. "Ο player που χρησιμοποιούμε δεν κάνει απλώς streaming. Πρέπει παράλληλα να διατηρεί το περιεχόμενο ασφαλές, να δίνει στοιχεία για τις διαφημίσεις, να κάνει rendering υψηλών προδιαγραφών και δεκάδες άλλα πράγματα τα οποία δεν είναι εμφανή στον τελικό χρήστη", τόνισε ο Wei.

Πάντως, άλλες διαδικτυακές τηλεοράσεις, όπως το YouTube της Google, έχουν καλύτερη άποψη για το HTML5. Η Google έχει ανακοινώσει μια πειραματική έκδοση του YouTube σε HTML5, η οποία χρησιμοποιεί τον πατενταρισμένο codec H.264 και όχι τον open source Ogg Theora, όπως περίμεναν πολλοί.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Πιάνει ταβάνι η χρήση πειρατικού software

Η Business Software Alliance (BSA) που πρωτοστατεί στον αγώνα κατά της πειρατείας λογισμικού παρήγγειλε πρόσφατα από την IDC μια παγκόσμια έρευνα σχετικά με τα ποσοστά χρήσης παράνομου software. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η πειρατεία εμφανίζει μια σχετική στασιμότητα αυτή την περίοδο και δεν αποκλείεται να αρχίσει να μειώνεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, η IDC υπολόγισε ότι το 43% των υπολογιστών έχουν εγκατεστημένο πειρατικό software, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 2% σε σχέση με το 2009. Ωστόσο, η εταιρεία εκτιμά ότι υπάρχουν σταθεροποιητικές τάσεις για το προσεχές μέλλον, ενώ αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της το 2011 θα ξεκινήσει η μείωση της χρήσης παράνομου λογισμικού.

Όσον αφορά τους πρωταθλητές της πειρατείας, το στέμμα πηγαίνει στη Ζιμπάμπουε, η οποία έχει να επιδείξει το εντυπωσιακό ποσοστό του 92%. Στον αντίποδα, οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και το Λουξεμβούργο.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Νέο design στη Wikipedia

Έπειτα από μια μακρά περίοδο δοκιμών με 635.000 testers, η Wikipedia εγκαινίασε αυτή τη βδομάδα το νέο design της σελίδας με αρκετές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν. Η πλέον σημαντική αλλαγή είναι η μεταφορά της γραμμής αναζήτησης από την αριστερή μπάρα εργαλείων στο πάνω δεξί μέρος, ενώ σε επίπεδο υποδομής έχουν βελτιωθεί και οι προτάσεις (suggestions) που εμφανίζονται την ώρα που πληκτρολογεί ο χρήστης έναν όρο.

Από εκεί και πέρα, η αριστερή μπάρα εργαλείων περιλαμβάνει πλέον μενού που κλείνουν και ανοίγουν, έτσι ώστε ο κάθε χρήστης να δίνει στη μπάρα τη μορφή που τον εξυπηρετεί καλύτερα. Επίσης, στην κορυφή της σελίδας υπάρχουν πλέον καλαίσθητα και εμφανή tabs με προοδευτικό fade out, που επιτρέπουν στο χρήστη να καταλαβαίνει πιο εύκολα αν βρίσκεται στη σελίδα ανάγνωσης του εκάστοτε άρθρου ή σε αυτή που γίνεται συζήτηση ή επεξεργασία του υλικού.

Οι υπεύθυνοι της Wikipedia αναφέρουν στην επίσημη ανακοίνωση ότι επίκεινται και νέες αλλαγές, δίχως ωστόσο να δίνουν μια ιδέα για το τι αφορούν οι επερχόμενες τροποποιήσεις.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Νέες ρυθμίσεις ασφαλείας στο Facebook

Οι εγγεγραμμένοι χρήστες του Facebook αριθμούν αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια και όπως είναι λογικό ένα τέτοιο πλήθος βρίσκεται ψηλά στη λίστα των επίδοξων απατεώνων του Internet. Οι υπεύθυνοι του Facebook επιχειρούν τώρα να θωρακίσουν την ασφάλεια των χρηστών, με μια σειρά νέων χαρακτηριστικών που φιλοδοξούν να βελτιώσουν το επίπεδο προστασίας του εκάστοτε λογαριασμού.

Κατ' αρχάς, το Facebook δίνει πλέον στο χρήστη τη δυνατότητα να λαμβάνει email ή μήνυμα όταν γίνεται login στο λογαριασμό του από έναν υπολογιστή ή μια φορητή συσκευή που δεν έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Η είσοδος στο λογαριασμό μπορεί να είναι καθ' όλα νόμιμη, για παράδειγμα αν ο κάτοχος του λογαριασμού αγοράσει νέο smartphone και μπει στο account του από εκεί. Έτσι, η είσοδος στο λογαριασμό γίνεται κανονικά και στη συνέχεια ο κάτοχος του account λαμβάνει μήνυμα και κρίνει αν υπάρχει κάτι ανησυχητικό.

Επιπλέον, το Facebook αναλαμβάνει άμεση δράση χωρίς τη συμμετοχή του χρήστη όταν εντοπίσει ύποπτη δραστηριότητα, όπως η ταυτόχρονη προσπάθεια για login σε ένα λογαριασμό από δύο διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Πέραν αυτών, ο χρήστης θα μπορεί πλέον να βλέπει από πού έγινε το τελευταίο login, κάτι αντίστοιχο δηλαδή με το χαρακτηριστικό που υπάρχει και στο Gmail.

Ως συνήθως, οι αλλαγές εφαρμόζονται σταδιακά και θα ισχύουν σύντομα για όλους τους λογαριασμούς.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Στοπ στους... αδιάκριτους

Προφυλαχτείτε από τις ανεπιθύµητες IPs και αποφύγετε τον εντοπισµό σας

Το PeerBlock [Δωρεάν, www.peerblock.com] είναι ένα open source πρόγραµµα µπλοκαρίσµατος διευθύνσεων IP, το οποίο αποτελεί µετεξέλιξη του παλιότερου PeerGuardian. Σκοπός του είναι να προφυλάξει τον υπολογιστή σας από τις "κακές" διαδικτυακές συνδέσεις. Μεταξύ άλλων, µπορεί να σας βοηθήσει να µειώσετε την πιθανότητα να... αναγνωριστείτε όταν κατεβάζετε ταινίες ή µουσική από αρχεία P2P ή δίκτυα torrents, ή να µπλοκάρετε malware/spyware που προέρχονται από γνωστές πηγές του Internet.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

Το PeerBlock λειτουργεί µε δηµόσιες λίστες που κατατάσσουν τις IPs σε κατηγορίες - κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, µε τα antivirus τα οποία χρησιµοποιούν signatures γνωστών ιών. Και εκτός από το ότι το πρόγραµµα θα σας προστατέψει από τις "κακές" IPs, µπορεί παράλληλα να µειώσει τις πιθανότητες αναγνώρισης της δικής σας IP. Επιπλέον, και εδώ τελειώνουν οι οµοιότητες µε τα antivirus, το PeerBlock θα κάνει πιο δύσκολη την αναγνώρισή σας στο Διαδίκτυο.

ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Όταν χρησιµοποιήσετε για πρώτη φορά το πρόγραµµα, θα πρέπει να κάνετε κάποιες βασικές ρυθµίσεις. Αρχικά εµφανίζεται ένα παράθυρο στο οποίο επιλέγετε από ποιες λίστες "κακών" IPs θέλετε να προστατευτείτε [εικ. 1]: P2P [προστατεύστε από τις αρχές που ψάχνουν να εντοπίσουν όσους κατεβάζουν αρχεία προστατευµένα µε copyright], διαφηµιστικά µηνύµατα [Ads], spyware [δηλαδή servers που διακινούν malware και adware], εκπαιδευτικά ιδρύµατα [Educational] ή από λίστες IPs που έχετε δηµιουργήσει εσείς [Import/Create Lists].

Στο επόµενο βήµα καθορίζετε τη λειτουργία αυτόµατων updates [εικ. 2]. Έτσι, µπορείτε να ορίσετε κάθε πότε θα ψάχνει το πρόγραµµα για updates [κάθε µέρα, µέρα παρά µέρα, κάθε εβδοµάδα ή σε συγκεκριµένο αριθµό ηµερών που καθορίζετε εσείς], αλλά και το είδος των updates που σας ενδιαφέρουν

[αν πρόκειται, δηλαδή, για το πρόγραµµα ή για λίστες]. Ακολούθως, κάνετε κλικ στο Finish, περιµένετε να κατέβουν τα updates και είστε έτοιµοι.Το πρόγραµµα τρέχει σε ένα εξαιρετικά λιτό interface [εικ. 3].
Για να απενεργοποιήσετε το µπλοκάρισµα των IPs, πατάτε το πλήκτρο Disable, ενώ το επαναφέρετε µε κλικ στο Enable.

Αρκετό ενδιαφέρον έχει η δυνατότητα να δηµιουργήσετε τις προσωπικές σας λίστες µπλοκαρίσµατος ανεπιθύµητων IPs. Αυτό γίνεται ως εξής: Κάνετε κλικ στο List Manager, πατάτε Create List, στο πεδίο Description δίνετε µια σύντοµη περιγραφή για τη λίστα σας και µε το πλήκτρο Browse επιλέγετε πού θα την αποθηκεύσετε. Γράφετε µια ονοµασία γι' αυτήν και πατάτε στο Save. Έτσι, θα εµφανιστεί ένα νέο παράθυρο, όπου µε κλικ στο Add θα προσθέτετε νέες διευθύνσεις IPs σε αυτή τη λίστα. Ολοκληρώνετε µε κλικ στο Save.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Internet... με μέτρο

Καθορίστε τις ταχύτητες download και upload

Το κατέβασµα αρχείων ενώ παίζετε online ένα multiplayer παιχνίδι, δεν αποτελεί καλή ιδέα. Και αυτό διότι το download καταναλώνει µεγάλο ποσοστό του bandwidth, καθυστερώντας υπερβολικά το παιχνίδι. Και µια αργή σύνδεση αποτελεί για πολλούς servers την αιτία για την αυτόµατη αποποµπή σας από το online παιχνίδι.
Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να περιορίσετε το bandwidth που θα δεσµεύεται από τον browser σας [ή από άλλα προγράµµατα που συνδέονται στο Internet], ώστε να έχετε αρκετό εκεί που το χρειάζεστε.

Αυτή ακριβώς τη δουλειά κάνει και το NetBalancer [υπάρχει δωρεάν έκδοση, η οποία µπορεί να παρακολουθήσει ταυτόχρονα πέντε διεργασίες, και εµπορική µε κόστος 24,95 δολάρια, που δεν έχει κανέναν περιορισµό, seriousbit.com/netbalancer], ένα εργαλείο παρακολούθησης και ρύθµισης της κίνησης στο Internet, που διατίθεται σε εκδόσεις για τα Windows XP/2003/Vista/Windows 7. Μπορείτε να το χρησιµοποιήσετε για να θέσετε προτεραιότητες στο download και το upload για όλες τις εφαρµογές σας, θεσπίζοντας τους δικούς σας κανόνες διαχείρισης του bandwidth.

Tα περισσότερα προγράµµατα διαχείρισης της διαδικτυακής κυκλοφορίας θέτουν κανόνες για εφαρµογές και διαδικασίες, οι οποίοι µπορεί να είναι αρκετά άβολοι. Για παράδειγµα, µπορείτε να περιορίσετε την ταχύτητα download, ώστε να σερφάρετε πιο άνετα στα αγαπηµένα σας sites. Όταν τελειώσετε µε το σερφάρισµα, τα downloads συνεχίζουν να κατεβαίνουν µε περιορισµένο bandwidth, παρ' όλο που κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο. Χρειάζεται, δηλαδή, διαρκώς να αλλάζετε χειροκίνητα τις εκάστοτε ρυθµίσεις. Ωστόσο, µε το NetBalancer δε θα σας απασχολούν τέτοιας φύσεως προβλήµατα, καθώς το πρόγραµµα λειτουργεί µε τη λογική των προτεραιοτήτων.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ

Αφού κατεβάσετε και εγκαταστήσετε το πρόγραµµα, θα δείτε σε ένα παράθυρο όλες τις διεργασίες και τις διαδικτυακές σας συνδέσεις [εικ. 1]. Για καθεµία από αυτές µπορείτε να καθορίσετε την προτεραιότητά της χρησιµοποιώντας τα πράσινα [για το download] ή τα κόκκινα [για το upload] βέλη, που απεικονίζονται στην πάνω µπάρα εργαλείων του προγράµµατος.

Όσον αφορά στο download, έχετε τις παρακάτω δυνατότητες [µε τα πράσινα βέλη από αριστερά προς τα δεξιά]: να επιλέξετε µια χαµηλή, µια κανονική ή µια υψηλή προτεραιότητα, να θεσπίσετε ένα συγκεκριµένο όριο download, να µπλοκάρετε τη σύνδεση στο Internet ή να την αφήσετε εντελώς ελεύθερη. Αντίστοιχες ρυθµίσεις µπορείτε να κάνετε και για τις ταχύτητες upload.

Αρκετό ενδιαφέρον έχει και το εικονίδιο που απεικονίζει έναν κόκκινο κύκλο µε µια τελεία στο κέντρο, η οποία επαναφέρει όλες τις ρυθµίσεις στις προκαθορισµένες.

Επιπλέον, µε το εικονίδιο του κόκκινου βέλους που δείχνει προς τα δεξιά, µπορείτε να µπλοκάρετε άµεσα όλη τη δικτυακή κυκλοφορία, ενώ µε το αριστερό εικονίδιο να την ξεµπλοκάρετε. Μια ακόµα ρύθµιση που είναι δυνατό να κάνετε, αφορά στο Level Security. Όσο πιο µεγάλη τιµή επιλέξετε γι' αυτό, τόσο µεγαλύτερη θα είναι και η διαφορά ταχυτήτων ανάµεσα στις εφαρµογές διαφορετικών προτεραιοτήτων.

Κάνοντας κλικ στο πλήκτρο Settings, θα εµφανιστεί ένα νέο παράθυρο όπου µπορείτε να ρυθµίσετε διάφορες παραµέτρους. Για παράδειγµα, µπορείτε να ορίσετε αν η εφαρµογή θα ξεκινά αυτόµατα µαζί µε τα Windows ή όχι [Start automatically when starting Windows], να θεσπίσετε όρια για όλη τη δικτυακή κυκλοφορία του συστήµατος [Limit all system traffic], ή ακόµα να ρυθµίσετε µε τι προτεραιότητα θα ξεκινούν οι διάφορες εφαρµογές, αλλά και το αν θέλετε να καθορίσετε κάποια πρόσθετα όρια στο download ή στο upload. Μπορείτε να πειραµατιστείτε µε αυτές τις παραµέτρους για να δείτε ποιες τιµές τους ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες σας.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Συντήρηση εκ των έσω

Φροντίστε για την καλή κατάσταση των Windows 7

Όταν τα Windows 7 έχουν πρόσφατα εγκατασταθεί σε έναν υπολογιστή, όλα βαίνουν καλώς για µερικές εβδοµάδες. Το σύστηµα λειτουργεί στο µέγιστο των δυνατοτήτων του, όλα τα προγράµµατα "τρέχουν" γρήγορα κ.λπ. Με την πάροδο του χρόνου, όµως, το σύστηµα αρχίζει και παρουσιάζει αστάθεια, µαζί µε όλα τα δυσάρεστα συνεπακόλουθα [µειωµένη ταχύτητα εκτέλεσης προγραµµάτων, κρασάρισµα λειτουργικού κ.λπ.]. Η αστάθεια αυτή προκαλείται από πολλές αιτίες. Σκέφτεστε format; Μπορείτε να το αποφύγετε. Τα Windows 7, µε τη βοήθεια του ιστορικού αξιοπιστίας και της εντολής SFC/SCANNOW, σας δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίσετε και να εξαλείψετε τις αιτίες αυτές, ώστε να αποκαταστήσετε τη σταθερότητα του συστήµατος.

Έλεγχος σταθερότητας

Ναι, καλά διαβάζετε. Μπορείτε και εσείς να ελέγξετε την κατάσταση του λειτουργικού, µέσω του ιστορικού αξιοπιστίας. Το ιστορικό αξιοπιστίας δίνει εξαιρετικά χρήσιµες πληροφορίες για τις αιτίες που κάνουν τα Windows 7 να φέρονται περίεργα, και σας επιτρέπει να τις εξαλείψετε.

Αρχικά, ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου και πάνω δεξιά επιλέξτε View by > Large Icons [Προβολή κατά > Μεγάλα Εικονίδια]. Εντοπίστε το εικονίδιο µε όνοµα Action Center [Κέντρο Ενεργειών] [εικ. 1] και κάντε κλικ σε αυτό. Εκεί που εµφανίζεται το όνοµα Maintenance [Συντήρηση], πατήστε το βελάκι για να εµφανίσετε περισσότερες λεπτοµέρειες. Στην ενότητα Check for solutions to problem reports [Έλεγχος για λύσεις στις αναφορές προβληµάτων] [εικ. 2] κάνετε κλικ στο View reliability history [Προβολή ιστορικού αξιοπιστίας]. Εκεί θα δείτε ένα διάγραµµα χρήσης µε ενδιαφέρουσες πληροφορίες [εικ. 3]. Ας δούµε τι ακριβώς µας δίνει...

  • Ο κατακόρυφος άξονας [αριστερά] δείχνει την κλίµακα σταθερότητας από το 1 µέχρι το 10.
  • Ο οριζόντιος άξονας δείχνει την καµπύλη σταθερότητας σε ανάλογο χρονικό διάστηµα [π.χ. Ηµέρες]. Μπορείτε µε ένα κλικ να επιλέξετε το χρονικό διάστηµα που σας ενδιαφέρει. Θα σκιαγραφηθεί ανάλογο τµήµα της καµπύλης σταθερότητας και θα παρουσιαστούν διάφορες πληροφορίες σχετικά για εκείνο το διάστηµα.
  • Στον κατακόρυφο άξονα [δεξιά] θα δείτε ότι κάθε τµήµα χωρίζεται σε 6 µικρότερα. Το πρώτο τµήµα, ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω, είναι η καµπύλησταθερότητας. Αν παρουσιάζει καθοδική πορεία, ενδεχοµένως να είχε παρουσιαστεί πρόβληµα σε εκείνο το χρονικό διάστηµα. Το δεύτερο αναφέρεται στις αποτυχίεςεφαρµογών. Αν, για παράδειγµα, ένα πρόγραµµα σταµατήσει για κάποιο λόγο απότοµα, τα Windows θα καταγράψουν αυτό το συµβάν εµφανίζοντας ένα σύµβολο Χ σε αυτό το τµήµα. Το τρίτο τµήµα, όπως αναγράφεται στον κατακόρυφο άξονα στο δεξί µέρος, αφορά στις αποτυχίες του λειτουργικού. Αν το λειτουργικό σύστηµα τερµατιστεί απότοµα, στο τµήµα αυτό θα εµφανιστεί ένα X. Το τέταρτο τµήµα αναφέρεται σε διάφορες αποτυχίες και ουσιαστικά δε διαφέρει από το δεύτερο και το τρίτο τµήµα. Ορισµένες φορές, συµβάντα που αφορούν στην αποτυχία των προγραµµάτων και του λειτουργικού υποπίπτουν σε αυτό το τµήµα. Το πέµπτο τµήµα έχει να κάνει µε προειδοποιήσεις, όπως θέµατα ασυµβατότητας προγραµµάτων, λανθασµένης λειτουργίας τους κ.λπ., εµφανίζοντας ένα σύµβολο µε θαυµαστικό. Τέλος, το έκτο τµήµα αναφέρεται σε πληροφορίες. Η παραµικρή ενέργεια που κάνετε στον υπολογιστή σας, όπως η εγκατάσταση ή η απεγκατάσταση προγραµµάτων, η σύνδεση οποιασδήποτε συσκευής κ.λπ. καταγράφονται σε αυτό το τµήµα, εµφανίζοντας το σύµβολο µε το i.
  • Λεπτοµέρειεςαξιοπιστίας: Εκεί εµφανίζονται αναλυτικά όλες οι πληροφορίες για κάθε τµήµα [εξαιρώντας το πρώτο]. Αν, για παράδειγµα, σε κάποια χρονική περίοδο το γράφηµα παρουσιάζει καθοδική πορεία λόγω ασυµβατότητας ενός προγράµµατος, εξετάστε τις πληροφορίες που σας παρέχονται και αφαιρέστε το πρόγραµµα που δηµιουργεί το πρόβληµα.

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε όλες αυτές τις πληροφορίες του ιστορικού αξιοπιστίας σε µορφή xml, πατήστε την επιλογή Save reliability history [Αποθήκευση του ιστορικού αξιοπιστίας]. Για να δείτε όλες τις πληροφορίες οργανωµένες ανά ηµεροµηνία [χωρίς το γράφηµα], επιλέξτε View problem reports and responses [Προβολή όλων των αναφορών προβληµάτων]. Τέλος, αν επιθυµείτε να ελέγξουν τα Windows για πιθανές λύσεις σε όλα τα προβλήµατα, πατήστε Check for solutions to all problems [Ελέγξτε για λύσεις σε όλα τα προβλήµατα].

Τα Windows 7 έχουν, όµως, και άλλο έναν άσο στο µανίκι τους. Εννοούµε, φυσικά, τη δυνατότητα που δίνει το λειτουργικό στους χρήστες να επιδιορθώσουν κατεστραµµένα αρχεία συστήµατος. Για να δούµε...

Επιδιορθώστε αρχεία συστήµατος

Στα Windows 7 θα βρείτε µια πολύ χρήσιµη εντολή, η οποία σας επιτρέπει να επιδιορθώσετε προστατευµένα αρχεία συστήµατος από τη γραµµή εντολών του λειτουργικού. Η εντολή SFC /SCANNOW περνά όλα τα αρχεία συστήµατος από έλεγχο αυθεντικότητας. Αν κάποιο από τα αρχεία διαπιστωθεί ότι δεν είναι αυθεντικό, έχει τροποποιηθεί δηλαδή, τις περισσότερες φορές αντικαθίσταται µέσω αυτής της εντολής µε την αυθεντική έκδοση.

Για να πραγµατοποιήσετε αυτόν τον έλεγχο, θα πρέπει πρώτα να ανοίξετε τη γραµµή εντολών µε δικαιώµατα διαχειριστή. Πηγαίνετε στο Start [Έναρξη] και στη λωρίδα γρήγορης αναζήτησης πληκτρολογήστε cmd. Στη λίστα αποτελεσµάτων που θα εµφανιστεί, κάνετε δεξί κλικ στο cmd κάτω από τα προγράµµατα και επιλέξτε Run as Administrator [Εκτέλεση ως διαχειριστής]. Θα εµφανιστεί ένα παράθυρο γραµµής εντολών. Εκεί πληκτρολογήστε sfc /SCANNOW και πατήστε Enter [εικ. 4].

Ο έλεγχος θα ξεκινήσει και θα διαρκέσει αρκετή ώρα. Εάν τελειώσει µε µήνυµα επιτυχίας, τα αρχεία έχουν αντικατασταθεί µε τα αυθεντικά επιτυχώς. Εάν σας εµφανίσει ότι υπήρξε κάποιο πρόβληµα κατά τον έλεγχο, ενδεχοµένως κάποιο από τα αρχεία δεν αντικαταστάθηκε µε επιτυχία. Τότε επιχειρήστε να τρέξετε πάλι τον έλεγχο. Αν το πρόβληµα επιµείνει, προσπαθήστε να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας σε προηγούµενο σηµείο, µε την Επαναφορά Συστήµατος.

Tips & Tricks

Για να απολαµβάνετε µακροπρόθεσµα σταθερότητα του λειτουργικού σας συστήµατος, να θυµάστε ότι οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήµατα.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Έρχονται οι πρώτοι σκληροί στα 3TB

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Seagate αναπτύσσει αυτό τον καιρό ένα νέο σκληρό δίσκο, ο οποίος θα έχει την εντυπωσιακή χωρητικότητα των 3 terabytes. Το επερχόμενο μοντέλο κατασκευάζεται στη διάσταση των 3.5 ιντσών και όπως αναφέρουν οι φήμες θα έχει ταχύτητα περιστροφής 7200 στροφές ανά λεπτό, ενώ θα χρησιμοποιεί το interface σύνδεσης SAS (Serial Attached SCSI) 6.0 Gbps.

Το νέο drive θα ενταχθεί στην οικογένεια Constellation ES, η οποία απευθύνεται στον επιχειρηματικό κλάδο. Προφανώς, θα ακολουθήσουν και μοντέλα για τα τυπικά desktop συστήματα των ιδιωτών. Η Western Digital φέρεται να ετοιμάζει και αυτό μοντέλο με χωρητικότητα 3TB, δε γνωρίζουμε όμως αν θα είναι enterprise ή desktop class. Άλλες πληροφορίες φέρουν επίσης της Seagate να ετοιμάζει δίσκο μεγάλης χωρητικότητας (1TB) και στο form factor των 2.5 ιντσών.

Οι νέοι δίσκοι των 3 terabytes αναμένεται να πιέσουν προς τα κάτω τις τιμές των μοντέλων με χωρητικότητα 2 terabytes, κάτι ιδιαίτερα θετικό για όσους έχουν αυξημένες ανάγκες σε αποθηκευτικό χώρο.


ΠΗΓΗ:e-pcmag

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Εκτυπώσεις βιβλίων από τη ...Wikipedia

Κάποιοι λένε ότι η Wikipedia δε μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη ως εγκυκλοπαίδεια και σε πολλές περιπτώσεις έχουν δίκιο. Είναι, όμως, γεγονός ότι η διάσημη online εγκυκλοπαίδεια έχει κλέψει πολλή από την αίγλη των πατροπαράδοτων τόμων και έχει βάλει κι αυτή ένα λιθαράκι στη μείωση της δημοτικότητάς τους. Ωστόσο, η online υπηρεσία που έμαθε τον κόσμο να ψάχνει για πληροφορίες στο Internet αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να απαξιώσει το χαρτί.

Εδώ και λίγες ημέρες έχει προστεθεί μια νέα επιλογή στην αριστερή μπάρα εργαλείων της Wikipedia με την ονομασία Create a book. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τα άρθρα που τον ενδιαφέρουν και να δώσει στο τυπογραφείο την εντολή για εκτύπωση και βιβλιοδεσία. Οι τιμές ξεκινούν από τα 9 δολάρια και η διαδικασία ολοκληρώνεται σε δύο μέρες το πολύ. Προς το παρόν τα βιβλία τυπώνονται με μαλακό εξώφυλλο, αλλά θα υπάρξει και επιλογή για hardcopy.

Βέβαια, είναι πολύ πιθανό κάποια άρθρα να τροποποιηθούν στο διάστημα που μεσολαβεί από το αίτημα για εκτύπωση μέχρι την αποστολή της παραγγελίας. Ίσως, λοιπόν, η μόνη χρησιμότητα της νέας επιλογής είναι η δημιουργία ενός αρχείου σε υλική μορφή.

Αυτό, πάντως, που προκαλεί αίσθηση είναι το γεγονός ότι υπάρχει η δυνατότητα για δημιουργία βιβλίου, αλλά ο χρήστης δε μπορεί να δημιουργήσει ένα eBook. Με άλλα λόγια, η βάση δεδομένων που "σκοτώνει" τις εγκυκλοπαίδειες, έρχεται τώρα να τυπώσει βιβλία, αλλά όχι να υποστηρίξει την ψηφιακή τεχνολογία στην οποία οφείλει την απήχησή της.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Καταποντίστηκε το κόμμα των πειρατών στη Μεγ. Βρετανία

Μπορεί οι Σουηδοί "πειρατές" να τα πήγαν πολύ καλά στις Ευρωεκλογές του 2009, δε συνέβη όμως το ίδιο και με το αντίστοιχο βρετανικό κόμμα που κατέβηκε στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στη Γηραιά Αλβιώνα. Το Pirate Party UK (Πειρατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου) συγκέντρωσε μόλις το 0,3% των ψήφων, με την καταμέτρηση σε όλες τις επαρχίες να βαίνει προς ολοκλήρωση.

Οι υποψήφιοι των "πειρατών" συγκέντρωσαν 1.127 ψήφους στις εκλογικές περιφέρειες όπου είχαν παρουσία. Το κόμμα σχηματίστηκε πριν από ένα περίπου χρόνο, λίγο μετά την απόφαση του σουηδικού δικαστηρίου που καταδίκασε τους διαχειριστές του γνωστού torrent tracker Pirate Bay. Ο αρχηγός του κόμματος δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα αν και δεν κατάφερε να περάσει το κατώφλι του Κοινοβουλίου, υποστηρίζοντας ότι αν ίσχυε η απλή αναλογική το κόμμα θα εξασφάλιζε δύο έδρες.

Το σουηδικό κόμμα των "πειρατών" κατάφερε πέρυσι να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο. Έκτοτε, όμως, τα ποσοστά του εμφανίζουν μείωση, κάτι που δείχνει ότι η παγίωση της πολιτικής παρουσίας είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Αυξάνει το μερίδιό της στα notebooks η AMD

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η AMD αναμένεται να έχει δυναμική παρουσία στο χώρο των φορητών υπολογιστών μέσα στο 2010. Η εταιρεία πρόκειται να παρουσιάσει μέσα στις επόμενες ημέρες τη νέα σειρά επεξεργαστών για notebooks και οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των εταιρειών που κατασκευάζουν φορητούς υπολογιστές.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι επεξεργαστές της AMD θα βρίσκονται σε πάνω από 100 mainstream laptops, ένα νούμερο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2009 η AMD τροφοδοτούσε περίπου 40 μοντέλα. Η AMD δίνει έμφαση στη χαμηλή κατανάλωση των νέων επεξεργαστών κι αυτό φαίνεται ότι είναι κάτι που δεν αφήνει αδιάφορους τους κατασκευαστές.

Η AMD προσπαθεί να απλοποιήσει τη διαδικασία επιλογής ενός laptop και για το λόγο αυτό έχει εισαγάγει την ταξινόμηση Vision, η οποία ενημερώνει με μια λέξη των καταναλωτή για τις δυνατότητες του υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο, η AMD θέλει να προσελκύσει πελάτες οι οποίοι δεν είναι σε θέση να αποτιμούν το hardware ενός υπολογιστή και να βγάζουν συμπεράσματα για τις δυνατότητές του.

Οι νέοι επεξεργαστές της AMD θα συνοδεύονται και από τα αντίστοιχα chipsets της εταιρείας, οπότε τα έσοδα δε θα περιορίζονται μόνο στην τιμή της CPU.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Δέκα χρόνια από το ξέσπασμα του ILOVEYOU bug

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την ψηφιακή ασφάλεια για δέκα και πλέον χρόνια θυμούνται ακόμη με τρόμο την 4η Μαΐου 2000. Η ημέρα εκείνη έμεινε στην ιστορία ως η χρονική στιγμή που χτύπησε ο ιός ILOVEYOU, ο οποίος αποτέλεσε το έναυσμα για την ανάπτυξη του malware και το spam που γνωρίζουμε σήμερα. Η αφετηρία του ILOVEYOU εντοπίστηκε στις μακρινές Φιλιππίνες και συγκεκριμένα στον υπολογιστή ενός φοιτητή.

Ο 24χρονος τότε Onel De Guzman επρόκειτο να κάνει την πτυχιακή του στο πανεπιστήμιο και αποφάσισε να δημιουργήσει έναν ιό με χαρακτηριστικά που δεν είχαν εμφανιστεί μέχρι τότε. Ο De Guzman επέλεξε ως τίτλο του κακόβουλο email το ILOVEYOU, ενώ το attachment λεγόταν LOVE-LETTER-FOR-YOU (ερωτικό γράμμα για σένα). Μπορεί σήμερα αυτή η μέθοδος εξαπάτησης να φαντάζει αστεία, τότε όμως ήταν καινούργια κι ελάχιστοι άνθρωποι αντιστάθηκαν στον πειρασμό να δουν ποιος τους στέλνει ερωτική επιστολή. Τα αποτέλεσμα ήταν ότι μέσα σε 24 ώρες μολύνθηκαν περίπου 45 εκατομμύρια υπολογιστές ανά την υφήλιο.

Σε τεχνικό επίπεδο, η καινοτομία του ILOVEYOU ήταν ότι έμπαινε στο Address Book του Outlook κι έστενε νέα mail σε όλες τις καταχωρημένες διευθύνσεις. Έτσι, έγινε το πρώτο malware που κατάφερε να αυτο-διαδωθεί, δείχνοντας έτσι το δρόμο στο spam.

Εκείνη την εποχή ελάχιστοι είχαν antivirus κι αυτοί που είχαν σπανίως ανανέωναν τα signatures. Έτσι, η καταπολέμηση του ILOVEYOU αποδείχθηκε αρκετά δύσκολη, αν και τα προγράμματα ασφαλείας είχαν το σχετικό patch λίγες ώρες μετά την ταυτοποίηση της απειλής.

Δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες κατά του De Guzman, καθώς οι Φιλιππίνες δεν είχαν τότε νομικό πλαίσιο για τη δίωξη του κυβερνοεγκλήματος.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Συνεχίζεται η πτώση του Internet Explorer

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Net Applications, το μερίδιο αγοράς του Internet Exlporer συνεχίζει να συρρικνώνεται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα κέρδη για τους άλλους browsers. Τα νούμερα του Απριλίου δείχνουν μερίδιο 59,95% για τον browser της Microsoft, ο οποίος υποχωρεί πλέον στο χαμηλότερο σημείο από το 1999, όταν ο Internet Explorer 4 είχε αντίστοιχο ποσοστό.

Φυσικά, τις απώλειες του IE καρπώνονται οι άλλοι browsers, με τον Chrome να καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη. Ο browser της Google έφτασε το 6,73% τον Απρίλιο, διατηρώντας το διψήφιο ποσοστό αύξησης. Η Firefox είχε κι αυτός κέρδη αλλά μικρότερα, με το μερίδιό του να διαμορφώνεται τελικά στο 24,59%.

Η αξιοπιστία αυτών των ποσοστών δεν είναι εξασφαλισμένη, καθώς άλλες εταιρείες δίνουν άλλα στοιχεία. Για παράδειγμα, η StatCounter δίνει ποσοστό 51,42% στον IE. Η τάση, πάντως, είναι κοινή σε όλες τις μετρήσεις, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι η δημοτικότητα του IE μειώνεται διαρκώς.

Απομένει να δούμε τι μπορεί να κάνει η Microsoft για να αναστρέψει το κλίμα. Ο Internet Explorer 8 δεν έχει και πολλά περιθώρια, οπότε το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον IE9 ο οποίος θα υποστηρίζει DirectX acceleration και HTML5.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Το Twitter λανσάσει εφαρμογή για το Android

Ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι οι υπεύθυνοι του Twitter ετοίμαζαν εφαρμογή για το Android και όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα το application είναι πλέον γεγονός. Η εφαρμογή της διάσημης υπηρεσίας micro-blogging διατίθεται πλέον στο κοινό και η πρώτη εικόνα είναι ότι οι δημιουργοί της κατάφεραν να την εντάξουν με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο στο λειτουργικό της Google.

Η εφαρμογή επιτρέπει την αποστολή tweets από το Gallery app, ενώ υπάρχει και timeline widget για την αρχική οθόνη. Δίνεται επίσης η δυνατότητα για φιλτράρισμα των tweets με βάση την contact list ή οποιαδήποτε εφαρμογή χρησιμοποιεί την QuickContact bar.

Το Twitter συνεργάστηκε στενά με την ομάδα του Android για την δημιουργία της εφαρμογής και η Google αναμένεται να ανοίξει σύντομα τον κώδικα.

Το μόνο αρνητικό είναι ότι η εφαρμογή λειτουργεί μόνο στο σύγχρονο περιβάλλον του Android, οπότε απαιτείται η έκδοση 2.1.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Nvidia: "Ο Νόμος του Moore έχει πεθάνει"

Μιλώντας στο Forbes, ο αντιπρόεδρος της Nvidia Bill Dally έριξε το γάντι στην Intel και την AMD, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία στην οποία βασίζονται τα προϊόντα τους έχει εξαντλήσει τα όριά της και δεν έχει πλέον να προσφέρει κάτι περισσότερο. Ο Dally είπε χαρακτηριστικά ότι περίφημος Νόμος του Moore είναι πλέον νεκρός και η απάντηση στις υπολογιστικές απαιτήσεις του σήμερα και του αύριο βρίσκεται στο parallel computing.

Δεν είναι, βέβαια, τυχαίο το γεγονός ότι η Nvidia έχει επιλέξει το parallel computing ως βασικό πυλώνα της στρατηγικής της. Ο Dally σχολίασε με δηκτικό τρόπο τους πολυπύρηνους επεξεργαστές της Intel και της AMD, λέγοντας ότι η προσθήκη πυρήνων είναι "σα να προσπαθείς να φτιάξεις αεροπλάνο βάζοντας φτερά σε ένα τρένο". Είπε, επίσης, ότι οι πολλοί πυρήνες συνεπάγονται μεγάλη κατανάλωση, η οποία μάλιστα δε μεταφράζεται σε ικανοποιητικές επιδόσεις.

Οι κακές γλώσσες έσπευσαν ήδη να καρφώσουν τον Dally και την Nvidia για την εν λόγω επιχειρηματολογία, υποστηρίζοντας ότι είναι αστείο να μιλά η Nvidia για χαμηλή κατανάλωση αμέσως μετά την κυκλοφορία των Fermi, που ως γνωστόν δεν είναι και πολύ φειδωλές στο ρεύμα.

Ο Νόμος του Moore διατυπώθηκε πριν από 45 περίπου χρόνια και αναφέρει ότι ο αριθμός των transistors σε ένα chip μπορεί να διπλασιάζεται κάθε δύο περίπου χρόνια. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι έχει εξαντλήσει πλέον τη δυναμική του και η Nvidia φυσικά ασπάζεται αυτή την άποψη.


ΠΗΓΗ:e-pcmag