greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.

Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Συντήρηση εκ των έσω

Φροντίστε για την καλή κατάσταση των Windows 7

Όταν τα Windows 7 έχουν πρόσφατα εγκατασταθεί σε έναν υπολογιστή, όλα βαίνουν καλώς για µερικές εβδοµάδες. Το σύστηµα λειτουργεί στο µέγιστο των δυνατοτήτων του, όλα τα προγράµµατα "τρέχουν" γρήγορα κ.λπ. Με την πάροδο του χρόνου, όµως, το σύστηµα αρχίζει και παρουσιάζει αστάθεια, µαζί µε όλα τα δυσάρεστα συνεπακόλουθα [µειωµένη ταχύτητα εκτέλεσης προγραµµάτων, κρασάρισµα λειτουργικού κ.λπ.]. Η αστάθεια αυτή προκαλείται από πολλές αιτίες. Σκέφτεστε format; Μπορείτε να το αποφύγετε. Τα Windows 7, µε τη βοήθεια του ιστορικού αξιοπιστίας και της εντολής SFC/SCANNOW, σας δίνουν τη δυνατότητα να εντοπίσετε και να εξαλείψετε τις αιτίες αυτές, ώστε να αποκαταστήσετε τη σταθερότητα του συστήµατος.

Έλεγχος σταθερότητας

Ναι, καλά διαβάζετε. Μπορείτε και εσείς να ελέγξετε την κατάσταση του λειτουργικού, µέσω του ιστορικού αξιοπιστίας. Το ιστορικό αξιοπιστίας δίνει εξαιρετικά χρήσιµες πληροφορίες για τις αιτίες που κάνουν τα Windows 7 να φέρονται περίεργα, και σας επιτρέπει να τις εξαλείψετε.

Αρχικά, ανοίξτε τον Πίνακα Ελέγχου και πάνω δεξιά επιλέξτε View by > Large Icons [Προβολή κατά > Μεγάλα Εικονίδια]. Εντοπίστε το εικονίδιο µε όνοµα Action Center [Κέντρο Ενεργειών] [εικ. 1] και κάντε κλικ σε αυτό. Εκεί που εµφανίζεται το όνοµα Maintenance [Συντήρηση], πατήστε το βελάκι για να εµφανίσετε περισσότερες λεπτοµέρειες. Στην ενότητα Check for solutions to problem reports [Έλεγχος για λύσεις στις αναφορές προβληµάτων] [εικ. 2] κάνετε κλικ στο View reliability history [Προβολή ιστορικού αξιοπιστίας]. Εκεί θα δείτε ένα διάγραµµα χρήσης µε ενδιαφέρουσες πληροφορίες [εικ. 3]. Ας δούµε τι ακριβώς µας δίνει...

  • Ο κατακόρυφος άξονας [αριστερά] δείχνει την κλίµακα σταθερότητας από το 1 µέχρι το 10.
  • Ο οριζόντιος άξονας δείχνει την καµπύλη σταθερότητας σε ανάλογο χρονικό διάστηµα [π.χ. Ηµέρες]. Μπορείτε µε ένα κλικ να επιλέξετε το χρονικό διάστηµα που σας ενδιαφέρει. Θα σκιαγραφηθεί ανάλογο τµήµα της καµπύλης σταθερότητας και θα παρουσιαστούν διάφορες πληροφορίες σχετικά για εκείνο το διάστηµα.
  • Στον κατακόρυφο άξονα [δεξιά] θα δείτε ότι κάθε τµήµα χωρίζεται σε 6 µικρότερα. Το πρώτο τµήµα, ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω, είναι η καµπύλησταθερότητας. Αν παρουσιάζει καθοδική πορεία, ενδεχοµένως να είχε παρουσιαστεί πρόβληµα σε εκείνο το χρονικό διάστηµα. Το δεύτερο αναφέρεται στις αποτυχίεςεφαρµογών. Αν, για παράδειγµα, ένα πρόγραµµα σταµατήσει για κάποιο λόγο απότοµα, τα Windows θα καταγράψουν αυτό το συµβάν εµφανίζοντας ένα σύµβολο Χ σε αυτό το τµήµα. Το τρίτο τµήµα, όπως αναγράφεται στον κατακόρυφο άξονα στο δεξί µέρος, αφορά στις αποτυχίες του λειτουργικού. Αν το λειτουργικό σύστηµα τερµατιστεί απότοµα, στο τµήµα αυτό θα εµφανιστεί ένα X. Το τέταρτο τµήµα αναφέρεται σε διάφορες αποτυχίες και ουσιαστικά δε διαφέρει από το δεύτερο και το τρίτο τµήµα. Ορισµένες φορές, συµβάντα που αφορούν στην αποτυχία των προγραµµάτων και του λειτουργικού υποπίπτουν σε αυτό το τµήµα. Το πέµπτο τµήµα έχει να κάνει µε προειδοποιήσεις, όπως θέµατα ασυµβατότητας προγραµµάτων, λανθασµένης λειτουργίας τους κ.λπ., εµφανίζοντας ένα σύµβολο µε θαυµαστικό. Τέλος, το έκτο τµήµα αναφέρεται σε πληροφορίες. Η παραµικρή ενέργεια που κάνετε στον υπολογιστή σας, όπως η εγκατάσταση ή η απεγκατάσταση προγραµµάτων, η σύνδεση οποιασδήποτε συσκευής κ.λπ. καταγράφονται σε αυτό το τµήµα, εµφανίζοντας το σύµβολο µε το i.
  • Λεπτοµέρειεςαξιοπιστίας: Εκεί εµφανίζονται αναλυτικά όλες οι πληροφορίες για κάθε τµήµα [εξαιρώντας το πρώτο]. Αν, για παράδειγµα, σε κάποια χρονική περίοδο το γράφηµα παρουσιάζει καθοδική πορεία λόγω ασυµβατότητας ενός προγράµµατος, εξετάστε τις πληροφορίες που σας παρέχονται και αφαιρέστε το πρόγραµµα που δηµιουργεί το πρόβληµα.

Αν θέλετε να αποθηκεύσετε όλες αυτές τις πληροφορίες του ιστορικού αξιοπιστίας σε µορφή xml, πατήστε την επιλογή Save reliability history [Αποθήκευση του ιστορικού αξιοπιστίας]. Για να δείτε όλες τις πληροφορίες οργανωµένες ανά ηµεροµηνία [χωρίς το γράφηµα], επιλέξτε View problem reports and responses [Προβολή όλων των αναφορών προβληµάτων]. Τέλος, αν επιθυµείτε να ελέγξουν τα Windows για πιθανές λύσεις σε όλα τα προβλήµατα, πατήστε Check for solutions to all problems [Ελέγξτε για λύσεις σε όλα τα προβλήµατα].

Τα Windows 7 έχουν, όµως, και άλλο έναν άσο στο µανίκι τους. Εννοούµε, φυσικά, τη δυνατότητα που δίνει το λειτουργικό στους χρήστες να επιδιορθώσουν κατεστραµµένα αρχεία συστήµατος. Για να δούµε...

Επιδιορθώστε αρχεία συστήµατος

Στα Windows 7 θα βρείτε µια πολύ χρήσιµη εντολή, η οποία σας επιτρέπει να επιδιορθώσετε προστατευµένα αρχεία συστήµατος από τη γραµµή εντολών του λειτουργικού. Η εντολή SFC /SCANNOW περνά όλα τα αρχεία συστήµατος από έλεγχο αυθεντικότητας. Αν κάποιο από τα αρχεία διαπιστωθεί ότι δεν είναι αυθεντικό, έχει τροποποιηθεί δηλαδή, τις περισσότερες φορές αντικαθίσταται µέσω αυτής της εντολής µε την αυθεντική έκδοση.

Για να πραγµατοποιήσετε αυτόν τον έλεγχο, θα πρέπει πρώτα να ανοίξετε τη γραµµή εντολών µε δικαιώµατα διαχειριστή. Πηγαίνετε στο Start [Έναρξη] και στη λωρίδα γρήγορης αναζήτησης πληκτρολογήστε cmd. Στη λίστα αποτελεσµάτων που θα εµφανιστεί, κάνετε δεξί κλικ στο cmd κάτω από τα προγράµµατα και επιλέξτε Run as Administrator [Εκτέλεση ως διαχειριστής]. Θα εµφανιστεί ένα παράθυρο γραµµής εντολών. Εκεί πληκτρολογήστε sfc /SCANNOW και πατήστε Enter [εικ. 4].

Ο έλεγχος θα ξεκινήσει και θα διαρκέσει αρκετή ώρα. Εάν τελειώσει µε µήνυµα επιτυχίας, τα αρχεία έχουν αντικατασταθεί µε τα αυθεντικά επιτυχώς. Εάν σας εµφανίσει ότι υπήρξε κάποιο πρόβληµα κατά τον έλεγχο, ενδεχοµένως κάποιο από τα αρχεία δεν αντικαταστάθηκε µε επιτυχία. Τότε επιχειρήστε να τρέξετε πάλι τον έλεγχο. Αν το πρόβληµα επιµείνει, προσπαθήστε να επαναφέρετε τον υπολογιστή σας σε προηγούµενο σηµείο, µε την Επαναφορά Συστήµατος.

Tips & Tricks

Για να απολαµβάνετε µακροπρόθεσµα σταθερότητα του λειτουργικού σας συστήµατος, να θυµάστε ότι οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήµατα.


ΠΗΓΗ: e-pcmag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου