greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.

Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Η Google ανακοινώνει νέο format φωτογραφιών

Απ' ό,τι φαίνεται, η Google έχει βάλει ως στόχο να αλλάξει συνολικά το τοπίο στο χώρο των online multimedia. Λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση του web video format WebM, η εταιρεία μιλάει τώρα για ένα νέο format φωτογραφιών που θα επιχειρήσει να ανταγωνιστεί το παντοδύναμο JPEG. Το νέο format ονομάζεται WebP και όπως φαίνεται κι από το όνομά του, συγγενεύει με το WebM.

Το WebP είναι lossy format όπως και το JPEG, δηλαδή θυσιάζει την ποιότητα της φωτογραφίας με αντάλλαγμα μικρότερο όγκο αρχείου. Η Google υποστηρίζει ότι το WebP προσφέρει την ίδια ποιότητα με το JPEG, αλλά με όγκο αρχείου μειωμένο κατά 40%. Η δοκιμή έγινε σε δείγμα 1 εκατομμυρίου εικόνων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Internet και σύμφωνα με την εταιρεία η ποιότητα του WebP ταυτίζεται με αυτή του JPEG.

Σε πρώτη φάση, η Google θα διαθέσει στο κοινό ένα εργαλείο, το οποίο θα μετατρέπει τα JPEG σε WebP, έτσι ώστε να δοκιμάσει το νέο πρότυπο όποιος ενδιαφέρεται. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η εταιρεία θα προσθέσει υποστήριξη για το WebP στον Chrome και θα "φορτώσει" τις σελίδες της με εικόνες στο νέο format. Έτσι, το WebP θα δοκιμαστεί και σε πραγματικές συνθήκες.

Βέβαια, η εκθρόνιση του JPEG δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Στο παρελθόν έχουν γίνει αντίστοιχες προσπάθειες με τα JPEG XR και JPEG 2000. Και μόνο το γεγονός ότι οι δύο ανταγωνιστές υιοθέτησαν παρόμοιο όνομα, καταδεικνύει την παντοδυναμία του JPEG και μένει να δούμε αν η προσπάθεια της Google θα είναι επιτυχημένη.

ΠΗΓΗ: e-pcmag.gr , CNET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου