greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ξεκινά η «μάχη» για την πλοήγηση στο Διαδίκτυο.







Ο Internet Explorer 9 είναι το πρώτο δείγμα της νέας γενιάς browsers που επιδιώκουν να βελτιώσουν την εμπειρία.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 ένα από τα πλέον δημοφιλή θέματα στο χώρο του διαδικτύου ήταν η μάχη των browsers, δηλαδή των προγραμμάτων που χρησιμοποιούνται για την πλοήγηση στο Web. Η μάχη έληξε με την κατά κράτος νίκη του Internet Explorer της Microsoft έναντι του Netscape Navigator.

Τώρα, αυτή η «μάχη» δείχνει να επιστρέφει καθώς αρχίζει πλέον να αμφισβητείται η απόλυτη κυριαρχία του Internet Explorer από εξαιρετικούς browsers, όπως είναι ο Firefox που αναπτύσσει το Mozilla Foundation αλλά και ο Chrome που έχει δημιουργήσει η Google.

Μερίδια αγοράς
Προς το παρόν, βέβαια, τα μερίδια αγοράς του Internet Explorer είναι πραγματικά εντυπωσιακά, καθώς κινούνται σε επίπεδα άνω του 60%, αν και υπήρξαν αναφορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι μπορεί να έχουν πέσει κοντά στο 50%.

Ακόμη, όμως, και αν είναι άνω του 60% είναι χαμηλότερα από το 80% που απολάμβανε το πρόγραμμα της Microsoft στα μέσα του 2007 και η πορεία είναι σαφώς πτωτική.

Και δεν είναι τυχαίο ότι ο αμερικανικός κολοσσός 18 μήνες μετά την έναρξη διάθεσης του IE 8 έδωσε τη δυνατότητα για «κατέβασμα» της δοκιμαστικής (beta) έκδοσης του ΙΕ 9, ο οποίος έχει αρκετές και ριζικές αλλαγές. Το χρονικό διάστημα των 18 μηνών θεωρείται σχετικά μικρό για τα δεδομένα της Microsoft καθώς στο παρελθόν είχε «αφήσει» την ίδια έκδοση του browser της για πολλά χρόνια. Από τη στιγμή, όμως, που το μερίδιο του Firefox κινείται πλέον σε επίπεδα άνω του 20%, του Chrome να είναι κοντά στο 7% (μέσα σε διάστημα μόλις δύο ετών) και τις κριτικές από τους ειδικούς να είναι υπέρ των ανταγωνιστών της, ήταν προφανές ότι έπρεπε να κάνει κάτι.

Επιτάχυνση
Ένα από τα βασικά νέα χαρακτηριστικά του IE9 είναι ότι εκμεταλλεύεται την υπολογιστική ισχύ ενός συστήματος προκειμένου να προβάλλει ταχύτερα τις ιστοσελίδες όπως και το περιεχόμενό τους.

Με δεδομένο ότι όλο και περισσότερες ιστοσελίδες προβάλλουν video υψηλής ευκρίνειας και γενικότερα αρχεία πολυμέσων, η ταχύτητα μετρά.

Το αποκαλούμενο και hardware acceleration είναι ένας από τους τομείς όπου αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση. Ο επερχόμενος Firefox 4 θα έχει αυτή τη δυνατότητα όπως και ο Chrome 7, ο οποίος αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων, και έχει ενδιαφέρον πως έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στις συγκριτικές δοκιμές μεταξύ των browsers αναφορικά με το πόσο γρήγοροι είναι.

Εμπειρία
Παράλληλα, η Microsoft έχει δώσει έμφαση στον τομέα της μεγαλύτερης σύνδεσης του browser με το λειτουργικό σύστημα.

Στον ΙΕ9 ο χρήστης μπορεί να τοποθετεί συνδέσεις στις αγαπημένες υπηρεσίες του πάνω στην κάτω μπάρα της επιφάνειας (taskbar) ώστε να είναι πιο γρήγορη η πρόσβαση σε αυτές.

Γενικότερα, ο στόχος είναι να βελτιωθεί η εμπειρία που έχει ο χρήστης κατά την πλοήγηση του στο Web. Από τη στιγμή κιόλας που πολλές εργασίες, όπως είναι το email, η επεξεργασία κειμένου και η διαχείριση φωτογραφιών, μεταφέρονται στο Web χάρη σε μία σειρά από νέες υπηρεσίες, ο browser τείνει να εξελιχθεί ως το σημαντικότερο πρόγραμμα που υπάρχει σε έναν υπολογιστή.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στην επόμενη γενιά πληροφορικής, το αποκαλούμενο και cloud computing, το λειτουργικό σύστημα μπορεί να είναι ουσιαστικά ένας browser.

Αυτό τουλάχιστον προσπαθεί η Google, η οποία μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να παρουσιάσει την τελική έκδοση του Chrome OS που είναι το δικό της λειτουργικό σύστημα.

Του Δημήτρη Μαλλά.

ΠΗΓΗ: www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου