greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.....................greek-informatics.blogspot.com...Kαθημερινή ενημέρωση.

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ένα πρόγραμμα που διαβάζει το μυαλό


Απ' ό,τι φαίνεται, σε λίγα χρόνια θα είναι εφικτό να διαβάζουμε τις σκέψεις των ανθρώπων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αν και είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως κατασκευαστής hardware, η Intel αναπτύσσει και εξειδικευμένο λογισμικό. Η εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι σε θέση να καταλάβει τι σκέπτεται ένας άνθρωπος με ποσοστό επιτυχίας 90%.

Βεβαίως, υπάρχουν ακόμα πολλοί περιορισμοί που αναμένεται να αρθούν με περαιτέρω έρευνα και εξέλιξη. Σε αυτή τη φάση, το πρόγραμμα κάνει λίγα και συγκεκριμένα πράγματα. Οι ερευνητές παρουσιάζουν σε έναν άνθρωπο δύο λέξεις και του ζητούν να σκεφτεί τη μία από τις δύο. Το λογισμικό της Intel ανιχνεύει τον εγκέφαλο του υποκειμένου με μαγνητική τομογραφία και καταλαβαίνει ποια από τις δύο λέξεις σκέφτεται.

Πριν την έναρξη της διαδικασίας, πραγματοποιείται μια γενική ανίχνευση του εγκεφάλου με μαγνητική, στη διάρκεια της οποίας ο άνθρωπος σκέφτεται διαδοχικά δεκάδες λέξεις. Στη συνέχεια, το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα της πρώτης μαγνητικής για να καταλάβει τι σκέφτεται το υποκείμενο σε κάθε περίπτωση που του ζητείται να επιλέξει μια λέξη.

Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι η τελειοποίηση του λογισμικού θα δώσει εν τέλει τη δυνατότητα σε αναπήρους να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά. Για να φτάσουμε, βέβαια, σε αυτό το σημείο, θα πρέπει το πρόγραμμα να αντιλαμβάνεται αφηρημένες σκέψεις και όχι απλά μεμονωμένες λέξεις.

Δεν είναι λίγοι, πάντως, αυτοί που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό μια τέτοια εξέλιξη, καθώς διαβλέπουν μια Κερκόπορτα για την κατάργηση των ατομικών ελευθεριών και του προσωπικού απορρήτου.



Απο: http://e-pcmag.gr

ΠΗΓΗ: yahoo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου